Publicat: 15 Mai, 2012 - 08:48
Share

58% din totalul celor chestionaţi sunt foarte îngrijoraţi de poluarea aerului; 65% sunt foarte îngrijoraţi de poluarea apei şi 80% sunt foarte îngijoraţi de concentraţia de elemente chimice din alimente, iar 76% dintre repondenţi s-au declarat îngrijoraţi de defrişările masive.
 
Dacă analizăm aceste opinii după criteriul zonelor de rezidenţă, constatăm că 83% dintre citadini sunt îngrijoraţi de poluarea atmosferică; 93% din populaţia oraşelor manifestă o serioasă îngrijorare în legătură cu poluarea apei şi 96% dintre orăşeni sunt foarte îngrijoraţi de concentraţia de chimicale din alimente. Dacă la factorii de poluare din cele trei medii anterioare (aer, apă alimente), locuitorii mediului urban foarte îngrijoraţi au fost mai numeroşi procentual decât cei din mediul rural, raportul se schimbă când este vorba despre defrişarea pădurilor. La această întrebare foarte îngrijoraţi sunt în primul rând repondenţii din mediul rural (95%) urmaţi îndeaproape de cei din mediul urban (90%).

Cum credeţi că vor fi relaţiile între preşedintele Traian Băsescu şi actualul premier Victor Ponta?
22% dintre cei intervievaţi sunt de părere că între cei doi vor exista relaţii bune, de colaborare. Cei care, dimpotrivă, consideră că vor fi nişte relaţii proaste, ba chiar conflictuale între cei doi lideri politici se ridică la 29%, în timp ce nişte relaţiile neutre sunt considerate drept posibile de către 35% dintre participanţii la sondaj. Din punctul de vedere al simpatizanţilor formaţiunilor politice, 62% dintre susţinătorii fostului partid de guvernământ PDL prognozează relaţii proaste între liderul de la Palatul Cotroceni şi cel de la Palatul Victoria. 33% dintre susţinătorii USL cred că vom asista la o coabitare cu relaţii neutre. 25% dintre simpatizanţii acestei coaliţii cred chiar că vor fi relaţii bune, de colaborare. Există totuşi şi între susţinătorii alianţei USL aproape o treime (32%) care anticipează relaţii proaste, chiar conflictuale, între preşedinte şi premier. Susţinătorii PPDD văd raporturile sus menţionate după cum urmează: 26% foarte bune; 23% proaste spre conflictuale; 37% neutre.

În ultima săptămână actualul ministru al Educaţiei Ioan Mang a fost acuzat că a copiat articole ale unui autor străin. Credeţi ca ministrul ar trebui să-şi dea demisia sau nu?
46% din totalul repondenţilor sondajului prezentat în ediţia de aseară a emisiunii Cristinei Matei au opinat că Ioan Mang ar trebui să îşi dea demisia. Cei care au considerat că actualul ministru nu ar trebui să facă acest lucru au fost în număr egal cu cei care nu au dat nici un răspuns (27%). Din punctul de vedere al nivelului de educaţie, cei mai numeroşi susţinători ai demisiei (62%) au fost repondenţii cu studii superioare. Cei cu studii liceale care au susţinut varianta demisiei s-au ridicat la 45%, iar cei cu studii subliceale care au susţinut aceeaşi idee s-au ridicat la 41%.

Invitaţii emisiunii Sondajul Zilei - conferenţiarul universitar doctor Pamfil Nichiţelea de la Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice, Universitatea Spiru Haret, Mihaela Ilie, coordonator al Institutului Român de Studii Sociale şi sociologul Sebastian Lăzăroiu - au comentat datele furnizare de sondajul telefonic IRSS efectuat pe un eşantion de 454 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 4,6%.
Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu, contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi, mai ales, cui foloseşte.
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "România 2.0", care are la bază ideea de upgradare a României, un proiect pe termen lung ce încearcă să orienteze publicul spre viitor şi să îi înveţe pe oameni să gândească în termeni de obiective.