Publicat: 19 Septembrie, 2012 - 18:50
Share
12% considera ca n-au nici o problema

Principalele două probleme cu care se confruntă participanţii la un sondaj efectuat ieri de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) la comanda TVH 2.0 sunt veniturile mici, pentru 55% din totalul repondenţilor şi lipsa unui loc de muncă, pentru 18% dintre aceştia.
 
 Sub 10 procente, restul chestiunilor cu care se confruntă sunt: boală (8%), probleme la serviciu/şcoală (2%), neînţelegeri în familie (1%), altceva (4%).Există şi 12% care au declarat că nu au nici o problemă.

Pe paliere de vârstă, răspunsul pune în evidenţă aceleaşi două teme principale. Astfel, pentru 43% dintre tinerii între18 şi 30 de ani, principala problemă sunt veniturile mici şi pentru 26% este vorba de lipsa unui loc de muncă. 9% sunt preocupaţi de problemele de la serviciu/şcoală, 4% de neînţelegerile în familie iar 2% au răspuns la rubrica altceva. 16% dintre repondenţi spun că nu au nicio problemă.
Principala preocupare cu care se confruntă peste jumătate (54%) dintre cei în segmentul 31 - 55 de ani este reprezentată de veniturile mici. Pentru 26% dintre cei din acest segment de vârstă, principala problemă este lipsa unui loc de muncă. Boala îi preocupă pe 4% dintre ei, iar 5% dintre aceştia au bifat rubrica altceva. La această categorie de vârstă 11% spun: “nu am nicio problemă”.

În ceea ce îi priveşte pe seniorii peste 55 de ani, 64% dintre aceştia afirmă că principala lor problemă este constituită de veniturile mici/pensia mică. 20% indică problemele de sănptate, 2% se plâng de lipsa unui loc de muncă şi 1% de neînţelegeri în familie. 4% dintre ei au bifat rubrica altceva şi 9% afirmă: “nu am nicio problemă”.

Credeţi că introducerea bacalaureatului profesional este o măsura bună?
Peste două treimi dintre repondenţi (68%) afirmă că introducerea bacalaureatului profesional este o măsură bună, iar 20% dintre participanţii la sondaj consideră că nu este o măsură bună. Nu au răspuns la întrebare 12%.

Din ounct de vedere al nivelului de educaţie, răspunsul scoate în evidenţă faptul că majoritatea repondenţilor consideră că introducerea acestei măsuri este folositoare. Astfel, 69% dintre posesorii de studii subliceale, 71% dintre absolvenţii de liceu şi 61% dintre posesorii de diplome universitare apreciază că introducerea bacalaureatului profesional este o măsură bună. De o părere diametral opusă sunt 12% dintre absolvenţii învăţământului subliceal, 20% dintre absolvenţii de liceu şi 31% dintre absolvenţii învăţământului superior care opinează că nu este o măsură bună. Nu au răspuns la această întrebare 19% dintre absolvenţii învăţământului subliceal, 9% dintre posesorii de diplome de bacalaureat şi 8% dintre absolvenţii de învăţământ superior.
Sondajul prezentat astăzi în emisiunea Cristinei Matei, de la 18.30,a fost realizat telefonic pe un eşantion de 343 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 5,2%.

Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi mai ales cui foloseşte.
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "Romania 2.0", un proiect pe termen lung care are la bază ideea de upgradare a României. TVH 2.0 se recepţionează în reţelele RCS & RDS şi UPC Digital.

Autor: Călin Angheluţă