Publicat: 4 Septembrie, 2012 - 19:17
Share

70% dintre români au stat acasă în vacanţa de vară, urmărind scandalurile politice la televizor, iar peste jumătate dintre ei cred astfel că USL ar trebui să îl lase pe preşedintele Traian Băsescu să îşi termine mandatul în 2014, şi tot peste jumătate cred că actualul guvern ar trebui să rămână în funcţie şi după alegerile parlamentare, reiese dintr-un sondaj efectuat ieri de Institutului Român de Studii Sociale la comanda TVH 2.0.
 
Credeţi că USL ar trebui să îl suspende pe preşedintele Traian Băsescu şi să organizeze un alt referendum pentru demitere?

28% din totalul repondenţilor consideră că acest lucru ar trebui să aibă loc până la alegerile parlamentare din decembrie 2012. 9% sunt de părere că suspendarea ar trebui să aibă loc după alegerile parlamentare din decembrie 2012, iar 52% dintre repondenţi consideră că USL ar trebui să îl lase pe preşedintele Traian Băsescu să îşi termine mandatul în 2014. Nu au răspuns la această întrebare 11% dintre cei chestionaţi.

În funcţie de criteriile de simpatie politică, susţinătorii PDL optează în proporţie de 100% ca preşedintele să fie lăsat să îşi termine mandatul în 2014. 48% dintre simpatizanţii USL consideră că suspendarea preşedintelui ar trebui să aibă loc până la alegerile parlamentare din decembrie 2012, 23% după alegeri, iar 28% cred că Traian Băsescu trebuie să îşi încheie mandatul în 2014.

În ce-i priveşte pe susţinătorii PPDD, ei au următoarele opţiuni: 29% cred că suspendarea ar trebui să aibă loc până în decembrie 2012, 43% cred că preşedintele ar trebui să fie lăsat să îşi termine mandatul în 2014, iar 28% dintre ei nu au răspuns la întrebare.
În ce măsură sunteţi sau nu de acord cu următoarea afirmaţie: "Actualul guvern ar trebui să rămână în funcţie şi după alegerile parlamentare"?

Din totalul repondenţilor, 26% sunt total de acord cu această afirmaţie, iar 25% sunt parţial de acord cu această aserţiune. În total dezacord sunt 31% şi în dezacord parţial sunt 7%. Nu au răspuns la această întrebare 8%.

O altă întrebare din sondajul ce va fi discutat astăzi, de la 20.30, în direct la emisiunea Sondajul Zilei, se referă la locul în care repondenţii şi-au petrecut vacanţa.
La această întrebare, 70% din totalul repondenţilor au declarat că nu au plecat nicăieri. Dintre cei care au călătorit, 6% au declarat că au fost la mare, în ţară, 15% că au fost la munte, în ţară şi 4% au declarat că au fost şi la mare şi la munte, în ţară. Din totalul repondenţilor, 5% au afirmat că au fost plecaţi în străinătate.

Pe paliere de educaţie, absolvenţii de studii sub-liceale au declarat, în proporţie de 85%, că nu au fost plecaţi nicăieri. Absolvenţii de liceu au dat acelaşi răspuns, în proporţie de 60%, iar posesorii de diplome universitare, în procent de 61%. Se distinge un procent de 17% dintre absolvenţii de studii superioare care au fost plecaţi în vacanţa de vară în străinătate.
Chestionarul a fost realizat telefonic pe un eşantion de 300 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 5,6%.

Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi mai ales cui foloseşte.
 
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "Romania 2.0", un proiect pe termen lung  care are la bază ideea de upgradare a României. TVH 2.0 se recepţionează în reţelele RCS şi RDS şi UPC Digital.
 
Autor: Călin Angheluţă