16 august 2022

Sorin Grindeanu: În domeniul cooperării economice și sectoriale, Turcia este al doilea partener comercial din exteriorul Uniunii Europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„La întâlnirea de astăzi de la Istanbul cu Vice-Președintele turc, Fuat Oktay, am apreciat relația bilaterală care se află la un nivel excelent.
🇷🇴🇹🇷Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia rămâne unul solid și oferă un punct de referință important în relația dintre țările noastre”, declară ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„La întâlnirea de astăzi de la Istanbul cu Vice-Președintele turc, Fuat Oktay, am apreciat relația bilaterală care se află la un nivel excelent.
🇷🇴🇹🇷Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia rămâne unul solid și oferă un punct de referință important în relația dintre țările noastre.
Cooperarea este cu atât mai importantă în această perioadă de criză, când ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent.
Am apreciat eforturile depuse inclusiv de partea turcă pentru reluarea, după 9 ani, a lucrărilor acestei Comisii Mixte.
✔️În domeniul cooperării economice și sectoriale, Turcia este al doilea partener comercial din exteriorul Uniunii Europene și prima destinație pentru exporturile românești extra-comunitare.
✔️Schimburile comerciale au ajuns la aproximativ 10 miliarde de dolari.
🔹Am subliniat și importanța majoră a recentelor decizii adoptate la Summit-ul UE de săptămâna trecută privind eliminarea treptată a dependenței de energia furnizată de Rusia.
🔹În context am scos în evidență că România a propus deja utilizarea gazoductului BRUA și a Interconectorului Giurgiu-Ruse (dintre România și Bulgaria), respectiv a Interconectorului Bulgaria-Grecia pentru viitoarele etape de dezvoltare a Coridorului Sudic de Gaze.
🔹Acest gazoduct oferă avantajul unei infrastructuri de transport a gazului interconectată la piețele importante din regiune și are un rol important în consolidarea securității energetice regionale.
🔹Contăm pe deschiderea și pe sprijinul Turciei pentru promovarea acestei opțiuni la nivel regional”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.