Publicat: 23 Noiembrie, 2017 - 02:41
Lansare de carte la Târgul de carte Gaudeamus
Sorin Negruți: "Angajat la stat - disperarea sincerităţii"

Lansarea romanului "Angajat la stat - disperarea sinceritatii" va avea loc vineri, 24 noiembrie, ora 15:30, la Romexpo, Pavilionul central, parter, nivel 00.17, standul Editurii Eikon.
Volumul vizează perioada crizei economice 2009-2012 (dar surprinde si realitatea imediata), iar locaţia, instituţia care îi cuantifică efectele nefaste: Institutul Naţional de Statistică. 
Lucrarea abordează mai puţin criza economică, ci, cu precădere, pe cea morală, în care administraţia românească se zbătea. Oricum, prima, după opinia autorului, era efectul celei din urmă. 
Personajul principal al cărţii este un proaspăt funcţionar public.
Fără să fi lucrat vreodată în sectorul bugetar, a venit animat de principiile întâlnite în cel privat, unde activase până atunci. Însă avea să constate cu stupoare că eficienţa cheltuielilor şi evaluarea performanţei erau înlocuite la stat cu risipa şi corupţia, la pachet cu promovarea delaţiunii şi a nepotismului.
Faptul că şi-a manifestat stupefacţia cu voce tare l-a transformat în inamicul superiorilor săi.
Subiectul acestei cărţi este doar o mostră de climat organizaţional din administraţia românească. 
Fiind pasionat de trecut, Sorin Negruți a considerat că îşi poate asuma, asemeni cronicarilor de odinioară, răspunderea de a consemna o filă de istorie, o radiografie a administraţiei centrale româneşti din perioada primei crize economice a secolului XXI.
Și, nu în ultimul rând, să prezint condiţia unui tânăr ce dorea să-şi depăşească mediocritatea într-un climat ostil excelenţei.
Lucrarea de faţă este o reconstituire cronologică a unor evenimente reale.
Deoarece situaţiile prezentate pot părea absurde, autorul nu a vrut să lase impresia că este o plăsmuire a unui suferind de mania persecuţiei, ce se pretinde scriitor.
Pentru a fi credibil, Sorin Negruți a utilizat inclusiv documente oficiale (note interne şi ordine de ministru) şi alte înscrisuri (stenograme, petiţii şi articole de presă). 
Cartea este construită asemenea unei investigaţii jurnalistice cu valoare documentară, dar scrisă literar.

Tag-uri Nume: