Publicat: 23 Mai, 2012 - 08:19
Share

Primarul general, Sorin Oprescu, a primit moneda Sergiu Celibidache de la fiul maestrului, Serge Ioan, în semn de mulțumire pentru sprijinul acordat Festivalului „Sergiu Celibidache 100”.

’’M-am implicat personal pentru ca acest eveniment sa aiba loc si as dori sa reintaresc dorinta mea de a ramane apolitic. Dar, cand o personalitate ne-a sustinut in felul in care Primarul General, Sorin Oprescu, a facut-o de mai bine de un an, vreau sa acord timp pentru a-i multumi pentru dedicatia sa si pentru eforturile depuse. Domnule Primar, as dori sa va inmanez moneda realizata de Banca Nationala a Romaniei, readucandu-l pe tatal meu in mediul romanesc din care face parte, cu toata recunostinta mea si a familiei mele’’, a declarat Serge Ioan Celibidache.

La randul sau, Primarul Capitalei a declarat:

“Ma simt onorat sa primesc aceasta moneda. Imi doresc ca si in viitor sa repetam ceea ce astazi se intampla aici, si ma refer la tot ceea ce inseamna amintirea maestrului si la tot ceea ce a insemnat si inseamna Sergiu Celibidache pentru romani. Sunt bucuros ca am putut sa participam in mod direct, iar astazi, Bucurestiul sa fie gazda acestui festival. Avand in vedere ca Festivalul “George Enescu” are loc o data la doi ani, era nevoie in Bucuresti si de Festivalul “Sergiu Celibidache”. Este un eveniment dedicat cetatenilor Bucurestiului si romanilor, in general, pentru ca cei din afara granitelor au aflat cu mult inaintea noastra cat de mare a fost maestrul. Conteaza rezultatul si conteaza ca si astazi sunt foarte multi oameni prezenti aici. Va promit ca eu raman acelasi om care a fost educat sa sprijine cultura, mai ales pentru ca avem cu ce ne mandri. Cine nu isi aduce aminte de valori, nu face altceva decat sa nu se respecte pe sine. Ar fi pacat ca generatiile viitoare sa afle de la altii, si nu de la noi, care sunt valorile romanesti’’, a declarat Primarul General.


 Evenimentul a avut loc la Palatul Cesianu-Racovita (Galeriile Artmark) care gazduieste  expozitia „Fragmente din viata maestrului Sergiu Celibidache”.

Expozitia prezinta, in premiera pentru Romania, fotografii ce portretizeaza cronologic intreaga viata a lui Sergiu Celibidache. Acestea fac parte din colectia personala a familiei Celibidache. Printre lucrarile expuse ( 200 fotografii) se regasesc atat fotografii clasice, cat si fotografii realizate artizanal, pe lemn.

Festivalul „Sergiu Celibidache” este la prima editie, organizata cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea maestrului. Festivalul a debutat pe 3 mai si se va inchiea in data de 7 iulie cu premiera mondiala a compozitiei lui Sergiu Celibidache, „Haaz de necaz” .