Publicat: 31 August, 2012 - 12:47
Share

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus, Joi, la sediul Parchetului General, unde procurorii i-au prezentat materialul de urmărire penală în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI).
SOV este acuzat în dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la delapidare şi spălare de bani.

Pe 24 mai a fost redeschis dosarul FNI si a fost pus sub acuzare de Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta este acuzat că l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracţiunea de delapidare săvârşită în dauna FNI. Astfel, Vîntu ar fi dobândit sume de bani şi alte bunuri provenite din delapidarea FNI de către Nicolae Popa pe care le-ar fi transferat în mod repetat între persoane pe care le controla, urmărind ascunderea sau disimularea adevăratei lor naturi.

Anchetatorii au depistat că Vîntu a supus procesului de spălare a banilor suma de peste 700.000 lei proveniţi din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane lei proveniţi din infracţiunea de înşelăciune, adică peste 5,4 milioane dolari la data prăbuşirii FNI.

Procurorii au mai stabilit că Vântu a utilizat banii pentru achiziţionarea unor bunuri imobile.

"În raport de starea de fapt descrisă, probele au relevat faptul că învinuitul Vîntu a săvârşit aceleaşi infracţiuni şi în privinţa acestor bunuri şi este necesar a se dispune extinderea cercetărilor pentru faptele noi constatate în sarcina sa. În aceste condiţii, pe baza probatoriului administrat, s-a stabilit că învinuitul Vîntu a supus procesului de spălare a banilor, pe lângă sumele reţinute în starea de fapt iniţială - respectiv suma de peste 700.000 lei provenită din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane lei provenită din infracţiunea de înşelăciune -, şi alte sume mari de bani. Astfel, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că şi suma de peste 130.000 lei a fost supusă procesului de spălarea banilor, fiind rezultată tot din infracţiunile săvârşite, adică peste 5,47 milioane USD la data prăbuşirii FNI, respectiv sumele de 278.034 USD şi 786.060 euro, provenite din chirii", se arăta într-un comunicat al Parchetului General publicat pe 19 iulie.