Publicat: 10 Aprilie, 2013 - 19:19

Joi, 11 Aprilie, de la ora 19:30, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române găzduieşte premierele în exclusivitate a două noi producţii cinematografice româneşti: lungmetrajul documentar "SPAGHETE CU CĂPŞUNI", în regia lui Dan Stăiculescu, şi scurtmetrajul de ficţiune "TORŢA VIE", în regia lui Cătălin Leescu.

Proiecţiile vor fi urmate de o discuţie cu o parte din echipa filmului TORŢA VIE: regizorul şi monteurul Cătălin Leescu, scenaristul Bogdan Mureşanu, directorul de imagine Peter Velciov şi actriţa Simona Popescu.
 
Cel de-al nouălea eveniment din cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română în colaborare cu revista "Observator cultural", este al cincilea din 2013, după cele dedicate filmelor ROCKER de Marian Crişan, KILLING TIME de Florin Piersic Jr., POZIŢIA COPILULUI de Călin Peter Netzer şi DOMESTIC de Adrian Sitaru. În Noiembrie şi Decembrie 2012, Sala Union a mai găzduit patru evenimente de succes, avându-i ca invitaţi pe regizorii Cristian Mungiu, Dan Chişu, Paul Negoescu şi Radu Gabrea, alături de o parte dintre membrii echipelor filmelor lansate de ei.

Ambele filme prezentate de data aceasta la KINObservator sunt producţii Carter Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Date filme:
SPAGHETE CU CĂPŞUNI
România, 2013 / Lungmetraj documentar (57')
Scenariul și regia: Dan Stăiculescu
Imaginea: Adrian Pădureţu
Sunetul: Cristian Coroiu
Montajul: Ştefan Mărginean
Producător: Răzvan Sabie
Scurt sinopsis:

O călătorie printre românii care şi-au găsit o a doua patrie în străinătate, căutând un loc de muncă şi o viaţă mai bună. Subiectul documentarului este schimbarea. Ce i-a schimbat şi cum pe cei plecaţi în străinătate, la muncă. Cum, la rândul lor, au reuşit să schimbe, voluntar sau nu, ceea ce se întâmplă în România. Dacă sunt conştienţi de asta sau nu. Şi, nu în ultimul rând, care mai este relaţia lor cu cei de acasă, cu România.

TORŢA VIE
România, 2013 / Scurtmetraj de ficţiune (17')
Regia și montajul: Cătălin Leescu
Scenariul: Bogdan Mureşanu
Imaginea: Peter Velciov (RSC)
Sunetul: Valentin Popescu şi Cristian Coroiu
Producător: Răzvan Sabie
Cu: Laurenţiu Bănescu, Irina Ungureanu, Marius Chivu, Simona Popescu, Gabriel Spahiu

Scurt sinopsis:
Ce se poate petrece atunci când două poveşti de dragoste, ambele aflate în situaţii-limită, se întâlnesc la bordul unui taxi condus de un personaj pe cât de hotărât, pe atât de iresponsabil?


Tarifele practicate de Cinemateca Română:
Bilet pentru spectatorii fără abonament: 10 lei
Bilet pentru spectatorii cu abonament: 8 lei
Bilet pentru elevii, studenţii, pensionarii etc. cu abonament: 5 lei
Bilet pentru studenţii UNATC sau UNArte cu abonament: 5 lei
Abonament (valabil pentru întreaga stagiune): 15 lei
Abonament (redus, pentru elevi, studenţi, pensionari etc.): 12 lei
Abonamentele pentru stagiunea în curs se pot achiziţiona de la Cinemateca Eforie (Strada Eforie nr. 2).
 
Autor: Călin Angheluţă