Publicat: 15 Martie, 2018 - 18:05
Share

În intervalul 14 - 15 martie 2018, o echipă de specialişti condusă de directorul general al A.N. 'Apele Române', Victor Sandu, aflat sub permanentă coordonare a ministrului Ioan Deneş din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, s-a deplasat în satul Căpeni, ce aparţine oraşului Baraolt, din judeţul Covasna, pentru a analiza şi evalua situaţia existentă din teren. 

În ultima perioadă, conform avertizărilor hidrologice, la staţiile hidrometrice Podu Olt, Feldioara şi Hoghiz, amplasate pe râul Olt, s-au depăşit cotele de pericol, fapt ce a condus la fenomenul de remuu pe pârâul Căpeni, afluent cadastrat de stânga al Oltului. Digurile de remuu, de pe pârâul Căpeni, au fost deversate cu o lamă de cca. 3-4 cm în mai multe puncte, pe un sector de cca.100 m amonte de confluenţa cu râul Olt.

În momentul de faţă, situaţia în zona critică s-a stabilizat, măsurile întreprinse de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna împreună cu echipele ISU şi membrii CLSU Baraolt (supraînălţarea şi consolidarea digurilor cu saci de pământ) au condus la stoparea deversării digurilor, dar riscul de cedare a acestora rămâne în continuare ridicat din cauza fenomenului de eroziune internă (infiltraţii prin şi pe sub corpul digului). 

S.G.A. Covasna a intervenit cu un buldoexcavator pentru deblocarea unui pod pe DJ 131B.

Astăzi, de la ora 13.00, cotele râului Olt sunt în scădere iar la staţia hidrometrică Podu Olt se înregistra o cotă de 477 cm (CI+27cm), la staţia hidrometrică Feldioara 418 cm (cu 2 cm sub cota de inundaţie) şi la staţia hidrometrică Hoghiz 466 cm (CI+16 cm). 

Unităţile teritoriale ale A.N. 'Apele Române' acţionează prin formaţiile de intervenţie cu utilaje şi materiale din stocul de apărare. Se monitorizează permanent cursurile de apă, se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, dar şi punerea în siguranţă a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice.

Se acordă în continuare o atenţie deosebită respectării prevederilor Regulamentelor de exploatare în condiţii de ape mari, asigurării tranşelor de atenuare în acumulări, acolo unde evoluţia fenomenelor hidrologice o impune.

Toate Sistemele de Gospodărire a Apelor din judeţele avertizate conlucrează permanent cu Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi autorităţile locale. 

În funcţie de evoluţia evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: