Publicat: 30 Aprilie, 2012 - 15:30

 26 de speakeri au luat cuvântul în cadrul celei mai importante conferințe de oncologie pediatrică din România, ce a avut ca tema Asistența Multidisciplinară a Copilului și Tânărului cu Cancer.

Manifestarea din data de 28 Aprilie 2012 a adus în prim-plan situația copiilor bolnavi de cancer și a familiilor acestora în încercarea de a găsi soluții concrete atât pentru îmbunătățirea condițiilor celor bolnavi, cât și pentru prevenția și diagnosticarea corectă a afecțiunilor oncologice.

”Din păcate, țara noastră se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește oncologie pediatrică, pornind de la lipsa centrelor standardizate pentru tratament și a mijloacelor de diagnosticare corectă, până la lipsa medicamentelor. Toate acestea duc la scăderea șanselor de viață ale copiilor bolnavi de cancer”, a declarat Olga Cridland, președintele Asociației P.A.V.E.L.

Subiectele dezbătute au vizat obiectivele strategiei naționale în oncologia pediatrică, adoptarea standardelor europene în oncopediatrie, analiza cauzelor de eșec terapeutic în cancerul copilului, necesitatea registrului național de cancer, dotarea secțiilor de oncopediatrie, calitatea comunicării dintre pacienți și medici, progrese recente în tratarea copilului cu leucemie,importanța diagnosticării precoce a cancerului la copii, rolulalimentației în prevenția cancerului, suportul acordat familiilor și pacienților, rolul radiologiei în oncologia pediatrică, indicații și limite în transplantul medular.

Pentru a reliefa importanța parteneriatelor instituțiilor medicale cu organizațiile de pacienți, la manifestare au acceptat invitația reprezentanți ai principalelor institute medicale cu sfera de activitate în oncopediatrie: dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, conf.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, managerul Institutului Oncologic ”I. Chiricuță” Cluj-Napoca, dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Maria-Despina Baghiu, președintele Societății Române de Hemato-Oncologie Pediatrică, conf.univ.dr. Monica Dragomir, șef Secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic București, dr. Rodica Cosnarovici, șef Secția Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic ”I. Chiricuță” Cluj-Napoca, conf.univ.dr. Smaranda Arghirescu, medic oncopediatru la Centrul de Transplant Medular al Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, conf. univ. dr. Gheorghe Popa, medic oncopediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Hospice Sf. Irina București, dr. Codruța Comșa, medic oncopediatru la Institutul Oncologic București.

Asociaţiile de pacienţi au vobit despre proiectelepe care le derulează, planurile viitoare de intervenţie şi măsurile pe care doresc să le adopte în favoarea beneficiarilor, copiii bolnavi de cancer şi familiile acestora. De asemenea, evenimentul a facilitat schimbul de experienţă dintre asistenţi sociali, pedagogi și alți specialişti implicaţi în serviciile sociale destinate copiilor bolnavi de cancer.