24 ianuarie 2022

Spectacol găzduit de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Magie, muzică, umor şi o aventură fabuloasă a cărei esenţă hrăneşte imaginaţia. Luna iunie aduce o nouă premieră mult aşteptată în programul Teatrului Ion Creangă: „O mie şi una de nopţi – Lampa lui Aladin”, un spectacol muzical adresat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Având la bază una dintre îndrăgitele poveşti din antologia cu acelaşi titlu, spectacolul se joacă sâmbătă, 5 iunie, şi duminică, 6 iunie, de la ora 11:00, pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” – gazdă a programului susţinut de Teatrul Ion Creangă în această stagiune.

Adaptat şi regizat de Gabriela Dumitru, spectacolul îşi găseşte inspiraţia în numeroasele interpretări care au recompus universul lui Aladin în imaginarul tinerilor spectatori în ultimele decenii: de la feeria animată a desenelor lui Walt Disney, la filme care transformă în realitate străzile din imaginarul Agrabah, la spectacole de teatru radiofonic care vorbesc despre Aladin cel cu stea în frunte. Propunându-şi să păstreze ce este mai bun din aceste lumi plăsmuite, spectacolul scoate în evidenţă esenţa poveştii lui Aladin şi a lămpii sale fermecate pe fundalul extraordinar al aventurilor şi legendelor adunate în paginile celor „O mie şi una de nopţi”.

Astfel, în cheia regizorală aleasă, „eroul nostru este un tânăr fericit care nu acceptă nefericirea celor din jur, iar drept recompensă i se dăruieşte lampa care îi este predestinată. Aladin nu are trei dorinţe. Ele sunt infinite, dar el ştie să folosească lampa cu înţelepciune. Geniul lămpii nu este sclavul ei, ci stăpânul ei şi un magician al Universului. Totuşi, pentru că în conştiinţa colectivă anumite elemente adăugate de-a lungul timpului au devenit atât de îndrăgite – şi greu de schimbat – spectacolul prilejuieşte întâlnirea cu personaje precum papagalul, geniul lămpii albastre sau prinţesa Jasmin, ele neafectând structura basmului” (Gabriela Dumitru).

Atmosfera spectacolului este conturată de scenografia semnată de Adina Lupu, decorurile şi costumele imaginate de aceasta fiind desprinse din universul basmului arăbesc, plimbându-ne prin bazar, prin palatul Sultanului sau chiar în grota unde Aladin găseşte vestita lampă. Coloana sonoră ilustrată de Laurenţiu-Andrei Petre-Tatu susţine situaţiile şi emoţiile transpuse pe scenă, în timp ce paşii coregrafici gândiţi de Cosmin-Dorian Ilie construiesc o dinamică vivace a bucuriei.

O MIE ŞI UNA DE NOPŢI – LAMPA LUI ALADIN

Regia: Gabriela Dumitru

Scenariul şi adaptarea: Gabriela Dumitru

Decorul şi costumele: Adina Lupu

Coregrafia: Cosmin-Dorian Ilie

Coloana sonoră: Laurenţiu-Andrei Petre-Tatu

Distribuţia:
Aladin: Vlad Linţă / Tudor Morar
Prinţesa Jasmine: Eliza Teofănescu
Vrăjitorul: Marius Nănău
Geniile lămpii: Valeria Stoian, Ciprian Niculae
Covorul: Liliana Donici
Şeherezada: Andra Mirescu
Şehreiar: Claudian Şiman
Zobeida: Claudia Revnic
Cadâna: Ioana Ginghină
Sultanul: Voicu Hetel
Papagalii: Maria Ţăran, Nicoleta Rusu
Calaf: Oliviu-Cristian Bughiu

Biletele pentru reprezentaţiile din data de 5 şi 6 iunie sunt disponibile pe www.entertix.ro şi www.myticket.ro, sau la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă (tel. 0767.934.374).