Publicat: 15 Mai, 2018 - 13:53

Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 20 mai 2018, începând cu ora 18:30 "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, spectacol în memoria baritonului Nicolae Herlea.

Regia, decorul, costumele şi luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo, la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, iar Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Baritonul Nicolae Herlea a studiat la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Aurelius Costescu-Duca. Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto. A debutat în 1950 pe scena Operei Naţionale Bucureşti cu rolul Silvio din spectacolul "Pagliacci" de Ruggiero Leoncavallo şi a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene. A câştigat Premiul întâi la concursurile internaţionale de la Geneva, Praga şi Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariţia sa pe cele mai mari scene ale lumii.

De-a lungul timpului a evoluat cu mare succes vreme de peste 35 de ani pe cele mai mari scene ale lumii : Metropolitan Opera din New York, Scala din Milano, Opera Naţională din Praga, Teatrul Balşoi din Moscova, Covent Garden din Londra şi Opera Naţională din Berlin, Barcelona, Madrid, Paris, Tokyo, Teheran şi Tel-Aviv. A avut apariţii memorabile şi pe marile scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit şi Atlanta.

Repertoriul său bogat cuprindea roluri importante din creaţia universală precum Figaro în "Bărbierul din Sevilia" de Gioachino Rossini (rol pe care l-a interpretat de peste 500 de ori), lordul Ashton din "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti, Marchizul de Posa din "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, Rigoletto din "Rigoletto" de Giuseppe Verdi, Oneghin din "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, Igor din "Prinţul Igor" de Alexandr Porfirievici Borodin, Scarpia din "Tosca" de Giacomo Puccini. A evoluat în compania multor artişti consacraţi la nivel mondial, printre care se numără: Montserrat Caballe, Mario Del Monaco, Placido Domingo, Giuseppe Di Stefano, Franco Corelli.

Numeroase au fost aprecierile adresate baritonului: "Fenomenul Herlea", "Regele baritonilor", "Miracolul Herlea", şi "Nicolae Herlea: slujitorul artei româneşti şi belcanto-ului".

Spectacolul "Don Carlo" de Giuseppe Verdi de pe scena Operei Naţionale Bucureşti este un omagiu adus memoriei baritonului Nicolae Herlea şi debutului său în rolul Marchizului de Posa, ce i-a deschis porţile spre Scala din Milano şi Metropolitan Opera din New York.

Opera Naţională Bucureşti face o reverenţă în faţa celui care a însemnat un exemplu de moralitate, profesionalism şi caracter, un timbru inconfundabil, o forţă de seducţie şi un firesc în interpretare, o eleganţă deosebită, o prezenţă caldă şi modestă, o versatilitate expresivă, o tandră dar puternică personalitate.

Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti sau online, la http://tickets.operanb.ro.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: