Publicat: 18 Ianuarie, 2017 - 16:05
Share

Vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani, a participat marți, 17 ianuarie, la spectacolul comemorativ 'Eminescu, la ceas aniversar', ce a avut loc la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu cu prilejul împlinirii a 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Manifestarea a fost organizată de Palatul Copiilor Tulcea, sub coordonarea prof. Aneta Micu, și a adus pe scena de la 'Jean Bart' elevi ai Cercului de Teatru și nu numai, care au interpretat cu talent momente poetice și muzicale pe versurile marelui nostru poet național. Mai mult decât atât, grație micilor actori, au prins viață fragmente din corespondența lui Eminescu și a Veronicăi Micle, toate acestea sub imperiul emoției prilejuite de omagierea celui mai mare poet 'pe care l-a ivit și-l va ivi , vreodată, poate, pământul românesc', așa cum cu admirație și respect l-a caracterizat pe Mihai Eminescu marele critic și istoric literar George Călinescu.

Evenimentul creat, unul foarte reușit, de altfel, i-a oferit prilejul vicepreședintelui Dumitru Mergeani prilejul să rostească un discurs sensibil, emoționant prin care și-a exprimat profunda admirație față de personalitatea complexă a marelui poet al românilor.

'Mă simt deosebit de onorat să particip astăzi la un eveniment atât de important atât pentru cultura noastră, cât și pentru ceea ce ne definește pe noi ca popor. Pentru că Mihai Eminescu este nu numai cel mai mare poet al românilor, un prozator și un om emblematic al vremurilor sale, ci este însăși definiția culturii poporului român, este conștiința noastră și spiritul nostru curat. Este 'Omul deplin al culturii Române... o conștiință de cultură deschisă către tot', potrivit portretizării făcute de marele Constantin Noica. Este o seara încărcată de emoție în care ne-am bucurat de moștenirea lăsată de Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu.

De asemenea, dat fiind acest prilej, nu pot să nu fac amintire de cel care privea la Eminescu ca la o icoană, de profesorul meu din liceu, domnul Cezar Calenic, unul dintre cei mai minunați dascăli de la care am avut prilejul sa învăț multe și fascinate lucruri despre Eminescu și frumoasa noastră literatură', a declarat, cu acest prilej, vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani.