29 septembrie 2022

Spectacole şi dezbateri culturale organizate cu sprijinul ICR la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Cultural Român susţine participarea teatrelor din România la cea de-a VII-a ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, care se va desfăşura, în perioada 15-28 septembrie 2022, sub genericul „Artiştii pentru pace, libertate, speranţă”. Programul evenimentului include spectacole în sălile de teatru, audiţii de spectacole radiofonice, lansări de carte, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, ateliere şi masterclass-uri, precum şi evenimente on-line şi discuţii pe teme culturale în cadrul proiectului MoldArte.

Reuniunea Teatrelor Naţionale se desfăşoară sub Înaltul Patronaj acordat de Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi de Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis.

La ediţia din acest an vor participa, alături de teatrul gazdă – Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, alte 16 teatre de pe ambele maluri ale Prutului. Teatrele din România care îşi vor prezenta producţiile în cadrul evenimentului de la Chişinău sunt: Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara, Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti – Radio România, Teatrul de Stat din Constanţa. Din Republica Moldova vor participa: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Bălţi, Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugene Ionesco”, Teatrul Naţional „Satiricus”, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Fără Nume din Chişinău.

În semn de solidaritate cu cetăţenii Ucrainei şi de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Naţional Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev.

Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău cu sprijinul Ministerului Culturii din România, Ministerului Culturii din Republica Moldova, Institutului Cultural Român prin reprezentanţa sa de la Chişinău şi al Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova.

„Parteneriatul dintre Institutul Cultural Român şi Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’, în calitate de organizator principal al reuniunii, ne onorează şi, totodată, ne sprijină în dorinţa noastră, asumată instituţional, de a promova în comun creatorii nu doar pe plan naţional, ci şi în Uniunea Europeană şi la nivel internaţional. Demararea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un moment aşteptat şi un pas fundamental pentru regăsirea noastră şi a spaţiului nostru cultural unitar în familia europeană. Anul acesta, în contextul agresiunii armate din Ucraina, care afectează de peste şase luni vieţile a milioane de oameni, cortina Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti se va ridica sub genericul ‘Artiştii pentru pace, libertate, speranţă’, pentru a oferi publicului câteva propuneri artistice impresionante ale celor 17 teatre participante din România şi Republica Moldova, dar şi pe cea a Teatrului Naţional Dramatic Academic ‘Ivan Franko’ din Kiev” – Liviu Sebastian Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Iniţiată în 2015, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti a fost concepută ca o platformă de catalizare a creaţiei libere şi de mobilitate a fluxurilor culturale dinspre vest spre est, de afirmare a modelelor de dezvoltare culturală în sistemul democraţiilor europene. Evenimentul este, aşadar, mai mult decât un festival de teatru; este un spaţiu al contactelor între oameni de cultură şi spectatori, este un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiului, este un generator de idei şi creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme şi de limbaje.