5 iulie 2022

Spectacolul „Chipul din oglinda apei”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Între 3-6 mai, elevii liceelor din patru localităţi – Cehu Silvaniei, Carei, Oradea şi Valea lui Mihai – vor participa la spectacolul „Chipul din oglinda apei”, o producţie de teatru-documentar care valorifică poveştile adevărate ale tinerilor. Turneul face parte dintr-un proiect complex de intervenţie culturală al Trupei Osono, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul cultural #Reaktiv este conceput a se derula în perioada martie-noiembrie 2022 şi constă în activarea unor metode de comunicare specifice teatrului şi filmului, împreună cu 250 elevi de liceu şi 50 de cadre didactice, din 5 localităţi din România, cu scopul de a preveni producerea sau adâncirea unor dezechilibre / tulburări mentale şi comportamentale, cauzate de transformările prin care a trecut sistemul educaţional, în confruntarea cu pandemia Covid 19. Pe lângă cele patru oraşe mai sus menţinute, în Proiect este implicat şi Liceul de Arte Plugor Sandor din Sfântu Gheorghe, unde sunt programate a se desfăşura activităţile lunii mai.

În prima etapă a Proiectului din luna aprilie, doi membri ai Trupei Osono, Fazakas Misi şi Mucha Oszkar, au deschis şi coordonat ateliere de autocunoaştere şi team building, pentru elevi şi profesorii lor.

Workshop-urile s-au dovedit a fi spaţii de întâlnire şi comunicare necesare şi motivaţionale pentru elevi şi profesori, care şi-au explorat propriile subiectivităţi şi au experimentat diverse forme de exprimare umană şi artistică, cu forţa de a-i conştientiza de importanţa relaţiilor interpersonale, respectiv importanţa socializării şi a colaborării, mai ales după doi ani de pandemie şi de educaţie online.

De acelaşi proces de comunicare şi de explorare a unor probleme reale – probleme individuale, de grup şi comunitare – este legat şi Turneul în cele patru localităţi. Fiecare reprezentaţie cu Chipul din oglinda apei este urmată de o întâlnire cu spectatorii, prin care Trupa Osono deschide o dezbatere pe marginea problemelor şi a temelor abordate în spectacolul de teatru-documentar: sărăcia şi abandonul şcolar, abandonul familial, avort, numărul crescut al divorţurilor, neîncrederea în autorităţile publice, inconsecvenţa programelor de şcolarizare şi lipsa modelelor din viaţa copiilor şi a tinerilor.

Proiectul #Reaktiv seva încheia cu o Tabără de teatru, în care vor fi implicaţi elevi şi profesori selectaţi din şcolile partenere. Pe lângă atelierele teatrale, de autocunoaştere şi team building, un alt obiectiv important al Taberei este şi realizarea unui scurtmetraj de 15 minute, care va fi creaţia elevilor şi a profesorilor participanţi şi va reflecta experienţele lor.

Teatrul Osono, prin Bolyongo Szinhazi Egyesulet /Asociaţia Teatrală Hoinarul, este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane.

Teatrul Osono produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.

Proiectele educaţionale şi sociale ale Trupei Osona sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi.

Programul Turneului:

3 mai, ora 20:00: Cehu Silvaniei, Casa de Cultură

4 mai, ora 13:00: Carei, Casa Comunitară Szent Laszlo

5 mai, ora 12:30: Oradea, Liceul Teoretic Ady Endre – Sala de festivităţi

6 mai, ora 12:00: Valea lui Mihai, Grupul Şcolar nr.1