17 iunie 2021

Spectacolul „Coreomaniacii” revine la CNDB, în acest weekend

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Săptămâna trecută, „Coreomaniacii” a avut debutul internațional în Sofia, la Antistatic International Festival for Contemporary Dance and Performance, unde a fost primit cu aplauze la scenă deschisă. Spectacolul, construit de la zero de Simona Deaconescu cu o echipă de cinci dansatori ai Academiei de Dans și Performance, revine la CNDB, sâmbătă și duminică, de la ora 19:00.
O lucrare inspirată de epidemia de dans declanșată în 1518, în piața centrală a orașului Strasbourg, pe care cercetătorii au catalogat-o ca isterie în masă, spectacolul vorbește despre felul în care alegem să ne uităm la dans.
Pornind de la o serie de mărturii ale învățaților vremii, un amestec de pseudoștiință, teologie și science-fiction medieval, în mișcări contemporane, accentul spectacolului cade pe felul în care s-a documentat răspândirea epidemiei, evenimentele fiind povestite din perspectiva celui care le privește, niciodată din perspectiva celui care le trăiește.
Simona Deaconescu spune că principala ei preocupare în timpul repetițiilor a fost ca echipa să reușească să facă un comentariu asupra textului istoric, adică a documentației care există despre epidemia de dans de la care pornește spectacolul.

A angajat, astfel, corpuri foarte tinere într-un proces de înțelegere a unui dans istoric. Acest lucru a generat o serie de discuții despre ce înseamnă să atribuim judecăți de valoare felului în care dansăm, și, adiacent, felului în care alegem să privim și să decodificăm dansul.

”Ideea pornește de la o întrebare care mă preocupă acum – cum ne uităm la dans – indiferent că vorbim despre dans ca artă sau ca manifestare socială.”
– Simona Deaconescu
Concept și coregrafie: Simona Deaconescu
Muzica: Vlaicu Golcea
Producție: Laura Trocan
Cu: Diana Maria Dragu, Georgia Elza Măciuceanu, Laura Murariu, Nicolae-Robert Popa, Adrian Popița