Publicat: 4 Iulie, 2018 - 14:00
Share

Spectacolul Disputa de Pierre de Marivaux, în regia lui Vlad Massaci, coproducţie a Teatrului Nottara şi a Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, a fost inclus în selecţia oficială a ediţiei de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru.

În data de 2 iulie 2018, prin intermediul unei transmisii în direct pe site-ul festivalului, directorul artistic al FNT, criticul de teatru Marina Constantinescu, a anunţat selecţia oficială a celei de-a 28-a ediţii.

Textul spectacolului a fost scris în 1744 de Pierre de Marivaux, dramaturg pe care posteritatea avea să-l recepteze mult mai generos decât contemporanii. Faptul se datorează şi încrederii în rolul femeii pe care autorul a arătat-o pe parcursul întregii opere. Traducerea este semnată de Doru Mareş. Distribuţia îi cuprinde pe actorii Isabela Neamţu, Zoltan Lovas, Călin Stanciu, Anca Bejenaru, Cecilia Donat, Alex Mărgineanu, Cristina Juncu şi Răzvan Bănică. Scenografia a fost concepută de Iuliana Vîlsan, muzica de Vlaicu Golcea, iar mişcarea scenică de Florin Fieroiu.

Spectacolul se joacă în ambele oraşe, atât pe scena Teatrului Nottara, la Bucureşti, cât şi pe cea a Teatrului Clasic Ioan Slavici, la Arad. Despre acest demers Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara, a subliniat: "Mă gândesc că tot vorbim despre globalizare, dar uităm să topim distanţele în propria ţară. Este un pariu prin care vreau să atrag atenţia că, măcar în Anul Marii Uniri, merită să facem lucruri împreună noi, cei pe care nu îi desparte decât o distanţă de 600 de kilometri".

Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, a explicat cum funcţionează coproducţia: "Este vorba de un tip de coproducţie care alătură jumătate de distribuţie dintr-un teatru şi jumătate din celălalt. S-au şi aşezat lucrurile în aşa fel încât un regizor precum Vlad Massaci şi o scenografă precum Iuliana Vîlsan să fie argumente forte pentru ambele părţi actoriceşti ale proiectului. Marivaux i-a unit pe toţi şi s-a întâmplat să se potrivească şi repertorial, şi ca gen de spectacol - comedie - cu nişte actori promiţători şi dintr-o parte, şi dintr-alta".

La rândul său, regizorul Vlad Massaci mărturiseşte: "Ceea ce mi s-a părut incitant este să lucrez cu nou-veniţii din Teatrul Nottara. Apoi a apărut ideea de coproducţie despre care consider că aduce un plus acestui proiect. Este extraordinar de interesant să vezi cum colaborează şi se armonizează nişte actori din şcoli diferite care, geografic vorbind, se află la cea mai mare distanţă posibilă".

În condiţiile în care, în opinia regizorului, "la nivel mondial, se reconfigurează relaţiile între sexe şi se renegociază conceptul de normalitate", Vlad Massaci mărturiseşte că a vrut să vadă "cum s-a inventat primul sărut şi cum s-au descoperit sexualitatea şi narcisismul. Cum lucrurile obişnuite ale vieţii noastre au avut o prima dată".

Ediţia de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru îi prilejuieşte actorului Teatrului Nottara, Gabriel Răuţă, participarea, pentru a treia ediţie consecutivă, la workshop-ul găzduit de FNT. Acesta se va desfăşura între 5 şi 13 iulie, la Sinaia, în spaţiul Cazinoului şi al Centrului Cultural "Carmen Silva". "Am participat în două rânduri la atelierele organizate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. La ediţia din 2015 am avut plăcerea de a lua contact cu universul lui Luk Perceval în cadrul workshop-ului Peace for The Monkey Mind şi am lucrat alături de alţi colegi actori pe fragmente din Macbeth de William Shakespeare şi Vis. Toamna de Jon Fosse. Apoi, în 2017, am fost parte a unei experienţe teatrale de excepţie: masterclass-ul susţinut de Yuri Kordonsky pe scene din Livada de vişini, Trei surori, Pescăruşul şi Unchiul Vania de Anton Pavlovici Cehov. Alături de atelierele avute anterior cu profesorul David Esrig, aceste întâlniri inedite organizate de FNT sunt pentru mine valoroase prin felul în care îţi îmbogăţesc perspectiva asupra unui dramaturg sau a unui text. De aceea, aştept cu interes, peste două zile, laboratorul teatral coordonat de domnul Silviu Purcărete. Am convingerea că va fi şi aceasta o experienţă aparte şi captivantă", a declarat actorul Teatrului Nottara, Gabriel Răuţă.

 

Tag-uri Institutii: