Publicat: 6 August, 2017 - 16:00

Horaţiu Mălăele a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din "Pălăria florentină", de Eugene Labiche. În 1975, şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, ca apoi să ajungă în Bucureşti, după anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie.

Printre spectacolele regizate cu mare succes la public se numără: "Puricele","O sărbătoare princiară", "Poiana boilor", "Podu", "Lecţia", "Măscăriciul", "Revizorul", "Carlo contra Carlo", "S-a sfârşit cum a-nceput".

În 1975 a debutat în film, în "Muntele ascuns", în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, apoi a fost distribuit în pelicule realizate de Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu şi mulţi alţii. În 2000, a jucat în "Amen", în regia lui Costa-Gavras, iar în 2008 a regizat primul său film, "Nunta mută", urmat de comedia "Funeralii fericite". Ca grafician şi caricaturist, actorul a expus peste 3.000 de caricaturi în 36 expoziţii naţionale şi internaţionale.

De la debut şi până în prezent, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase premii pentru interpretare şi pentru regie, dar şi premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru "Mincinosul", trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Româneşti, în 1994, premiul UNITER, pentru "Unde-i revolverul", în 1998. În august 2012, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală.

Spectacolul "Ediţie Specială", în care Horaţiu Mălăele este secondat de fiul său, Bogdan Mălăele şi de muzicianul Radu Captari, va fi prezentat publicului pe scena Cinema PRO din capitală, miercuri, 23 august, începând cu ora 19.30. Pentru spectatorii prezenţi, seara va continua cu proiecţia gratuită a filmului "Funeralii Fericite", o comedie în care Horaţiu Mălăele poate fi regăsit atât în ipostaza de actor, cât şi în cea de regizor.