13 august 2022

Spectacolul-lectură NUNTĂ SAU ÎNMORMANTARE de Hanoch Levin

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Evreiesc de Stat, în parteneriat cu Ambasada Statului Israel vă invită miercuri, 29 iunie, de la ora 19.00, la spectacolul-lectură NUNTĂ SAU ÎNMORMANTARE de Hanoch Levin.

Distribuţie: Maia Morgenstern, Dorina Păunescu, Darius Daradici, Nicolae Botezatu, Arabela Neazi, Nicolae Călugăriţa, Anka Levana, Lorena Luchian, Andrei Miercure, Neculai Predica, Mihai Prejban, Mircea Drîmbăreanu, Veaceslav Grosu, Viorica Predica, cu participarea E. S. domnul David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România

Hanoch Levin (1943-1999) a fost un dramaturg, poet, regizor de teatru şi prozator israelian. Unul din principalii reprezentanţi ai dramaturgiei şi ai satirei ebraice din a doua jumătate a secolului XX, el a scris 63 piese de teatru, regizând 22 dintre ele.

Comediile sale satirice „întruchipau concepţia sa chintesenţială despre lume: în război ‘toţi sunt învinşi’, aroganţa celor oprimaţi deveniţi ocupanţi, nevoia inerentă de teritoriu a oamenilor, nevoia omenească de definiţii şi limite: ‘noi’ şi ‘ei’, ‘învingători’ şi ‘învinşi’, orbirea omenească în faţa proceselor sociale şi istorice, obtuzitatea învingătorilor, fuga de răspundere a vinovaţilor, forţele definitorii ale dezastrului, ale memoriei, mai ales modul în care sunt comemoraţi morţii – toate provenind dintr-o viziune lucidă, dacă nu profetică, şi din geniul sau poetic.” (N.Yaari, Sh.Levy)

Autor a două volume de povestiri: „Veşnicul bolnav şi iubita” şi „Om stând înapoia unei femei şezânde”, şi al unui volum de versuri – „Viaţa celor morţi”, Hanoch Levin a fost distins în anul 1994 cu prestigiosul premiu „Bialik”, acordat de municipalitatea din Tel Aviv pentru realizări semnificative în literatura ebraică.

NUNTĂ SAU ÎNMORMANTARE

Nu mai e niciun dubiu cu privire la faptul că Hanoch Levin a fost cel mai mare dramaturg al Israelului. Nu e niciun dubiu, bunăoară, nici cu privire la faptul că Levin rămâne, până în ziua de astăzi, unul dintre cei mai semnificativi şi complecşi artişti ai culturii ebraice.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu opera lui Hanoch Levin, le facem o sugestie: gândiţi-vă la el ca la o combinaţie de Eugen Ionescu, Teodor Mazilu, Trey Parker şi Matt Stone. Ca la o întâlnire promiscuă, dar lucrativă, între „Undeva la Palilula” şi „Asfalt tango”.

Cât de departe pot merge nişte părinţi pentru a-şi căsători fiica? Cât de mare este loialitatea unui fiu pentru mama sa? Ce primează în ciclul vieţii? Începutul sau sfârşitul? Cum ne raportăm la ele? Fără putinţă de tăgadă, textul genial al lui Levin este pentru genul umoristic ceea ce este primăvara pentru cireşi, în Japonia.

Vă aşteptăm cu drag la Teatrul Evreiesc de Stat să aflaţi răspunsul la întrebările de mai sus!

Intrarea va fi liberă, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0743.215.998.

Sursa foto Teatrul Evreiesc de Stat