Publicat: 2 Mai, 2016 - 11:53

Piesa distinsă cu premiul Laurence Olivier, în anul 2000, 'Memoria apei' ('The Memory of Water'), de Shelagh Stephenson, este adusă în scenă și în România, după o serie de montări internaționale de success (din Londra și Munchen până la Chicago și New York), iar premiera (pentru presă) de la Teatrul Național din București va avea loc în zilele de 6 și 7 mai 2016, de la ora 20.00, la Sala Pictura, în regia lui Erwin Șimșensohn, scenografia Alinei Herescu și muzica originală semnată de Vlaicu Golcea.

Memoria apei vă invită la o călătorie, puțin comodă, în universul interior al fiecăruia. Un spectacol pentru suflet, fluid dar și alunecos, despre relațiile de familie, despre regăsire și acceptare din iubire, cu drumuri șerpuite, ocolișuri și frustrări, un periplu dramatic presărat cu momente de un haz nebun, în care călăuze vă vor actorii: Cecilia Bârbora, Medeea Marinescu/Natalia Călin, Raluca Aprodu, Diana Dumbravă, Marius Manole, Andrei Finți. Memoria vieții și memoria apei par să se unească în acest spectacol, în micul univers amenințat să fie, într-o bună zi, înghițit de ape...

'Nu mi-am imaginat vreodată, declară autoarea, că oamenii vor să râdă și n-am știut câtă nevoie au să râdă! Chiar și într-o piesă care vorbește despre pierdere, durere, tristețe, supărări. Am înțeles, în cele din urmă, că oamenii vor să experimenteze stări extreme. Vor să plângă, să râdă. Și, în special, vor să le experimenteze pe amândouă în același... show. Doar așa îmi explic succesul imens, neașteptat, din Finlanda până în SUA, din Japonia în Israel și oriunde în lume'.

'Memoria apei' a fost montată pentru prima dată în 1997 la Hampstead Theatre din Londra, a cunoscut o versiune cinematografică, în anul 2002, cu titlul 'Before You Go', cu Julie Walters în distribuție, și este cea dintâi dintre piesele autoarei. Shelagh Stephenson este la fel de apreciată și pentru dramaturgia dedicată teatrului radiofonic. La BBC a avut o serie de realizări notabile, dintre care Five Kinds of Silence (1996) a fost răsplătită cu premiul Writer's Guild pentru cea mai originală piesă radiofonică și cu Sony Award pentru 'cea mai bună piesă de teatru.

Dintre precedentele realizări ale lui Erwin Șimșensohn, discipol al regizorilor Cătălina Buzoianu și Felix Alexa, cursuri absolvite în 2003 la UNATC, urmate de un Workshop de antropologie teatrală, cu Eugenio Barba, în Danemarca, amintim câteva spectacole realizate în București și în țară: 'Francesca a fost răpită' de Dario Fo, 2002, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 'Născut vinovat' de Ari Roth, 2003, Teatrul Luni de la Green Hours, 'Yentl' de Isaac Bahevis Singer, 2013 și 'În vizită la domnul Green' de Jeff Baron, 2014, la Teatrul Evreiesc de Stat, 'Steaua fără nume' de Mihail Sebastian, Teatrul Național Târgu-Mureș, 'Jocul de-a vacanța' de Mihail Sebastian, Teatrul 'Maria Filotti', Brăila și 'Trilogia belgrădeană' de Biljana Srbljanovic, Teatrul Dramatic 'Fani Tardini', Galați — ultimele trei fiind realizate în 2015, precum și recenta premieră cu 'Aniversarea' de Jeroen van den Berg, de la Teatrul 'Mihai Eminescu' din Botoșani.

Primele întâlniri cu publicul, ale spectacolului Memoria apei, au fost programate pentru zilele de 26 și 27 aprilie, de la ora 20.00, la Sala Pictura.