Publicat: 12 Mai, 2017 - 18:32

SERGIU CIOIU, un artizan al cântecului și al zicerii, numit de unii admiratori, un gentleman al cântecului, surprinde printr-un repertoriu în care muzica servește perfect textul sau poemul. Poezia scrisă devine o adevărată inspirație pentru actorul care o recrează, într-o adevărată fuziune cu spectatorii.
    
După succesul din toamna anului trecut când, la Magazinul MUZICA a avut loc lansarea dublului album „Cioiu cântă Mandy. Vântule și alte cântece" (Casa de Discuri EUROSTAR) şi după recitalul din spectacolul “Glume pe portativ”, susţinut pe scena Sălii Savoy a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” - unde a debutat în anul 1964, Sergiu Cioiu  a revenit în ţară. 
    
În această seară, la orele 20.00 vă invităm la premiera spectacolului "Pe cine numim ... Eu!" cu SERGIU CIOIU - One Man Show care va avea loc la sala TEATRELLI, Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție (Piaţa Lahovari nr. 7).  Va fi un recital în care poezia și cântecul alcătuiesc împreună un excelent spectacol de divertisment! Versurile sunt semnate Alexandru Mandy, Miron Radu Parachivescu, Marin Sorescu, Lucian Vasilescu, Romulus Vulpescu, iar muzica Alexandru Mandy, Dan Stoian şi Sergiu Cioiu.
 Acompaniamentul va fi asigurat de Lyuben Gordievski (clape) și Vlad Crețu (chitare). 
     Sergiu Cioiu se adresează de data aceasta publicului printr-un recital special, teatral, muzical şi poetic, tandru și ironic, intitulat “Pe cine numim... EU” - titlul este un vers dintr-un poem de Marin Sorescu, în care poetul ne... avertizează să fim foarte atenți! Să fim atenți, mai ales, pe cine numim... EU. Acest EU ascuns sub atâtea măști... întocmai ca la teatru.
     Vor fi prezente numeroase personalităţi ale vieţii cultural-artistice, precum FLORINA CERCEL, DINU SĂRARU, ILEANA VULPESCU, OANA PELLEA, CLAUDIU ISTODOR, DAN CONDURACHE, SORIN DUMITRESCU, CATRINEL DUMITRESCU, OCTAVIAN URSULESCU, SILVIA DUMITRESCU, poetul LUCIAN VASILESCU, ADRIAN URSU, VENERA şi PAUL STÂNGĂ – Casa de Discuri EUROSTAR ş.a. 
     Prezenţa reprezentanţilor Casei de Discuri EUROSTAR care a aniversat 25 de ani de la înființare şi a fost distinsă recent şi a fost distinsă recent cu ”Premiul Discului” la Gala Premiilor Anuale ale Revistei „Actualitatea Muzicală” a UCMR pe anul 2016,  nu e întâmplătoare. Luni, 15 mai 2017, ora 16.00, la Magazinul MUZICA din Calea Victoriei Sergiu Cioiu va lansa albumul intitulat "Pe cine numim... EU", un dublu CD: o reeditare a albumului "La o adică" din 1981, LP lansat la T.F.M., cu muzica de Dan Stoian, pe versuri de Marin Sorescu şi Poeme soresciene, în interpretarea lui Sergiu Cioiu, pe un decor muzical de Leonard Constant.
http://www.eventim.ro/ro/bilete/recital-sergiu-cioiu-pe-cine-numimeu-buc...
     
Cu doar câteva zile în urmă, artistul, alături de Florina Cercel şi Silvia Dumitrescu a susţinut un alt spectacol – caleidoscop de mare succes „RÂSUL - PLÂNSUL, IUBIREA", la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova. În acest spectacol, Sergiu Cioiu a jucat rolul unui crooner, alături de cele două partenere, o mare actriță și o vedetă a cântecului pop din România..
    
Pentru Sergiu Cioiu va urma un turneu itinerant cu spectacolul "Pe cine numim ... Eu !" - One Man Show şi cu lansarea CDului cu acelaşi nume ce cuprinde texte după poeziile lui Marin Sorescu, dar şi a dublului album „Cioiu cântă Mandy. Vântule și alte cântece": 
•    20 mai – Râmnicu Vâlcea, Biblioteca Judeţeană
•    23 mai - Centrul Socio Cultural „Jean Louis Calderon” Bucureşti
•    26, 27 şi 28 mai - Vălenii de Munte - în cadrul Festivalului dedicat lui Miron Radu Parschivescu, Sergiu Cioiu va susţine şi un recital cu piese pe versurile poetului.
             Sergiu Cioiu este un cunoscut interpret de muzică uşoară ai anilor'60, '70, lansand mari piese de succes precum "Cântecul vântului", "Glasul tău", "Pentru cine?", "Mersi, Becaud", "Poarta sărutului", "Masa tăcerii", "Primul loc de pe pământ" sau "Cine a găsit tinereţea mea?". În anul 1982, artistul s-a stabilit in Canada. Sergiu Cioiu, reputat muzician, actor, interpret de jazz, swing folk și compozitor a revenit astfel pe firmamentul spectacolului din România, după lansarea dublului CD "Cioiu cântă Mandy - Vântule și alte cântece" (EUROSTAR, 2016) și a unui volum, cu tentă biografică, intitulat „Nu știm aproape nimic – Puşa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu” (Editura „Ars Longa”). Volumul este însoțit de un audiobook - o trecere în revistă a acelei epoci, în care s-au lansat cântece esențiale din repertoriul artistului.
             În peisajul muzical al anilor ʼ60 - ʼ70 şi chiar la începutul anilor ʼ80 Sergiu Cioiu, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (profesori și îndrumători i-au fost Dina Cocea, Constantin Dinescu, Costache Antoniu, Ion Cojar, Beate Fredanov, Zoe Stanca Anghel, Ion Fintesteanu, Marcel Anghelescu) a devenit o figură aparte, în sensul că a ales cu mare success  ”calea poeziei însoţite de muzică sau a muzicii însoţite de poezie”. De-a lungul timpului, Sergiu Cioiu a cântat și a recitat versuri de George Bacovia, Ion Minulescu, Adrian Păunescu, Cezar Baltag, George Călinescu, Miron Radu Paraschivescu, Marin Sorescu, Romulus Vulpescu, Nina Cassian. ”Cântecele pe care le-am înregistrat la Radio au fost însă pe versurile acestui unic compozitor, Alexandru Mandy” - spunea Sergiu Cioiu,  unul dintre puținii interpreți care au adus un farmec muzical aparte scenei interpretative românești. 
         ”Mă consider mai degrabă un artizan al cântecului și un interpret al verbului (…)”– mărturisea artistul. ”Am fost cucerit de ideea ce poate fi desprinsă dintr-un text, de aşa-zisul cântec poetic. Am avut şi am consideraţie pentru poezie. Am muzicalizat poeme de Romulus Vulpescu, Marin Sorescu, Miron Radu Paraschivescu, Ioana Diaconescu, Adrian Păunescu! Spun versuri din poezia românească şi universală (…)” 
            Sergiu Cioiu a fost și protagonistul unui film muzical ”Tripticul Brâncuși” de Paul Urmuzescu, film dedicat Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu al marelui sculptor și realizat de redacția muzicală a TVR.
            ”Cântând am senzația că monologhez cu mine însumi. Cântărețul e un actor în persoana căruia viază în aceeași măsură omul și artistul. El se exprimă pe sine la unison cu ceilalți. Discordanțele uluiesc, dar nu rețin; cântărețul trebuie să fie un sol al generației sale” - spunea Sergiu Cioiu 
           Pentru realizarea albumului „Cioiu cântă Mandy. Vântule și alte cântece", Sergiu Cioiu a ales 22 dintre cele mai frumoase melodii dedicate lui de reputatul compozitor - poet. Veți regăsi și asculta cu încântare piese care au făcut mare succes la vremea respectivă – ”o adevărată istorie dintr-o perioadă în care piesele de muzică uşoară nu ocoleau poezia”: “Cântecul vântului” (”Vântule!”), “Merci, Bécaud!”, “Venise vremea”, “Glasul tău”, “Poarta sărutului”, “Masa tăcerii”, “Coloana fără sfârşit”, “Locul meu de pe pământ”. Doar piesa “Ce-ar fi dacă?” aparţine lui Sergiu Cioiu, pe versuri de Ioana Diaconescu şi Alexandru Mandy.  În booklet-ul CD-ului se regăsește și un fragment din cartea “Nu ştim aproape nimic - Sergiu Cioiu în dialog cu Puşa Roth” (Ed. Ars Longa, 2016), volum care, însoțit de un audiobook a fost prezentat chiar de Sergiu Cioiu în primăvara acestui an publicului din Bucureşti şi din mai multe oraşe din ţară.
 
            Vă invităm să îl ascultați pe Sergiu Cioiu în câteva din înregistrările anilor ʼ60 - ʼ70:  
            ”Cântecul vântului”, muzică și versuri: Alexandru Mandy (1967)
            https://www.youtube.com/watch?v=7HwHvqD6UAA
            ”Primul loc de pe pământ”, muzică și versuri: Alexandru Mandy (Sala Palatului, 1970)
            https://www.youtube.com/watch?v=ObYMF5634b0
            ”Le voleur de toiles”, muzica: Florin Bogardo, versuri: Marin Sorescu, versiune franceză de Romulus Vulpescu (după ”Tablourile” lui Marin Sorescu) - 1970
            https://www.youtube.com/watch?v=xi1jfT_QeDo