Publicat: 6 Aprilie, 2014 - 13:41
Share

Teatrul Odeon în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei prezintă spectacolul Povestea Soldatului în data de 12 aprilie, ora 19:00. Muzica lui Igor Stravinski va fi interpretată de Silvestri Ensemble şi dirijată de Tiberiu Soare, iar narator va fi actriţa Dorina Lazăr.

La sfârşitul spectacolului, dirijorul Tiberiu Soare va susţine o sesiune de autografe, dedicată cărţii Pentru ce mergem la Operă?,  apărută recent la Fundaţia Calea Victoriei. Volumul scris de Tiberiu Soare este publicat în condiţii grafice deosebite, cu ilustraţii originale realizate de Maria Surducan. Cartea reproduce cele 13 conferinţe susţinute de dirijorul Tiberiu Soare în anii 2012-2013 despre opere şi balete celebre din cadrul proiectului Fundaţiei Calea Victoriei PENTRU CE MERGEM LA OPERĂ?.

Cost carte: 40 ron

Cost redus (card fidelitate, studenţi, pensionari): 35 ron

Povestea soldatului

muzica Igor Stravinski 

libretul C. F. Ramuz

traducerea Şerban Foarţă

Narator: Dorina Lazăr

Dirijor: Tiberiu Soare

Silvestri Ensemble:

Monica Bălășoiu - vioară

Daniel Dumitrana – contrabas

Andrei Theodoru - clarinet

Ionuț Mardare – fagot

Oleg Răileanu - trompetă

Alexandru Moraru - trombon

Sorin Rotaru - percuție

Povestea soldatului reprezintă o capodoperă a muzicii secolului XX, în care compozitorul aduce un omagiu vechiului teatru popular rus, de care a fost fascinat încă din copilărie. 
Stravinski a compus această lucrare în timpul primului război mondial, când se afla în Elveţia împreună cu prietenul său, prozatorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz. 

Ramuz a creat o povestire – parabolă inspirându-se din culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev. Un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Cu acţiunea recitată şi dansată, acompaniată de numere muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o formă atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen.  

Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră "concentrată" care cuprinde doar şapte instrumente.
Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului și moneda de schimb, iar partea muzicală păstrează o intonație specific rusească. În rest, pe tot parcursul lucrării, sunt îmbinate ritmuri de tango, marșuri, valsuri sau corale, dând naştere unei lucrări omogene şi originale. 

Data: sâmbătă 12 aprilie 2014,; Ora: 19:00

Durata: 1h 10’

Preţ cat. I: 31,80 lei; Preţ cat. II: 15,90 lei

Locaţie: Sala Majestic, Teatrul Odeon (Calea Victoriei, 40-42)