21 mai 2022

Speculații sud coreene: liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a vaccinat, da sau nu?

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Nu există nicio indicație că liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi fost vaccinat împotriva coronavirusului și că țara sa nu a primit niciun vaccin din străinătate, a declarat agenția de spionaj sud-coreeană, NIS, citată astăzi de presă de la Seul.
În cadrul unei sesiuni închise cu parlamentarii, Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud a indicat că nu a detectat niciun semn că Nordul are vaccinuri, a declarat Ha Tae-keung, unul dintre parlamentarii care au participat la întâlnire . El a adăugat că, potrivit agenției, nu există niciun indiciu că Președintele Kim ar fi fost vaccinat.
COVAX, programul Organizației Mondiale a Sănătății de a furniza vaccinuri țărilor sărace, anunța în februarie faptul că, Coreea de Nord va primi 1,9 milioane de doze în prima jumătate a anului.
Dar acel transport nu s-a concretizat și nu au existat rapoarte că Phenianul ar fi încercat să obțină vaccinuri din altă parte.
Unii experți independenți au speculat că Kim și membrii cobducerii superioare de partid și de stat ar fi putut obține vaccinuri pe căi neoficiale.
Potrivit unui alt parlamentar de la Seul, Kim Byung-kee, în reuniunea cu porțile închise, parlamentarii prezenți ar fi fost informați  că regimul nord-coreean încearcă să șteargă orice așteptare a cetățenilor săi de a primi vaccinuri din străinătate și, mai degrabă, îi îndeamnă să ia măsuri de precauție.
El a adăugat că, potrivit aceleiași surse, serviciul sud coreean de informații, NIS, Coreea de Nord construiește turnuri de veghe și structuri de beton la granița sa cu China pentru a preveni infiltrarea, ca parte a campaniei sale antivirus. El a subliniat că guvernul nord-coreean nu permite nici măcar diplomaților din China, principalul său aliat să intre, că nu a mai fost nici o rotație de personal la Ambasada Chinei din Phenian din vara lui 2020.
Kim Jong Un a mustrat recent oficialii pentru greșelile „cruciale” care au provocat „o criză majoră”, iar guvernul său insistă asupra faptului că a protejat pe deplin cetățenii de COVID-19.
Serviciul de informații din Coreea de Sud, de multe ori, se laudă, având grijă „să scape” în presa de la Seul elemente care, însă, la o profundă analiza logică, rezultă a nu fi tot timpul conforme cu realitatea. Având în vedere închiderea Phenianului, se pune logica întrebare, cum reușesc să mențină un flux informativ legat de surse umane, motiv pentru care personal, consider că NIS-ul nu face decât să înflorească niste elemente care îi parvin din simpla analiză a surselor deschise.
Ciprian Pop