Publicat: 6 Septembrie, 2012 - 21:45
Share
Timp de cinci ani

În Capitală, testările se fac în reţeaua Institutului Oncologic Bucureşti, la Spitalul Filantropia, la „Panait Sârbu”, IOMC şi în trei unităţi sanitare private, respectiv Medlife, Medicover şi Gral.

Conform unui program demarat de Ministerul Sănătaţii, testările se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani şi se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani.

„Până la sfârşitul anului, programul va fi funcţional în toată ţara, reţelele fiind în faza de finalizare a pregătirilor tehnice”, a precizat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Ministerul îşi propune ca în 2012 să fie testate peste 200.000 de femei în cadrul acestui program, iar în următorii cinci ani să fie incluse aproximativ şase milioane de românce.

Cancerul de col uterin nu doare şi nu există simptome decât în stadiile avansate când şansele de supravieţuire sunt mici.

Cei trei paşi pentru efectuarea analizei:

1. Pentru a beneficia de această testare gratuită, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie în luna în care este născută. E obligatoriu ca inclusiv femeile fără asigurare să aibă un medic de familie.

2. Dacă femeia se încadrează în program, medicul îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise.

3. După efectuarea testului, rezultatele vor fi trimise la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentate pacientei.