30 ianuarie 2023

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu îşi va reduce la o treime consumul de gaz metan şi energie electrică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu îşi va reduce la o treime consumul de gaz metan şi energie electrică destinat preparării apei calde şi încălzirii

Printr-o investiţie de 7,53 de milioane de lei, Consiliul Judeţean Sibiu va eficientiza punctul termic ce deserveşte pavilioanele Spitalului Clinic de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu. Scopul lucrărilor este de a reduce consumul de energie primară cu peste 65% şi de a asigura alimentarea cu apă caldă menajeră şi agent termic pentru toate clădirile celui mai vechi spital de psihiatrie din România, edificat la 1863.

Actualul punct termic a fost construit în urmă cu mai bine de 60 de ani şi dispune de instalaţii cu consum ridicat de gaz metan şi energie electrică, fiind în acelaşi timp subdimensionat în raport necesarul actual de apă caldă şi căldură. Clădirea necesită lucrări de consolidare antiseismică, de modernizare, cât şi de înlocuire a acoperişului.

Prin investiţia promovată de Consiliul Judeţean Sibiu se doreşte reabilitarea clădirii, înlocuirea centralei termice, a tuturor echipamentelor conexe, cât şi instalarea de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere. Astfel, prin utilizarea de tehnologie „verde”, prietenoasă cu mediul înconjurător, dar şi a unor echipamente moderne, cu randament crescut în exploatare, se va obţine o reducere a consumului de energie din reţelele publice, până la aproape o treime din cel existent la acest moment.

Clădirea în care funcţionează centrala termică va fi consolidată, izolată termic, acoperişul şi tâmplăria vor fi înlocuite, iar iluminatul va fi asigurat prin corpuri economice, de tip led.

Pentru realizarea acestor lucrări, Consiliul Judeţean Sibiu a obţinut de la Agenţia Fondului de Mediu suma de 7,34 milioane lei, la care a adăugat o contribuţie proprie de aproximativ 200.000 lei.

„Prin toate investiţiile realizate asupra imobilelor din patrimoniu, urmărim scăderea consumului de energie primară cât şi utilizarea de energie verde. Cred că orice administraţie publică responsabilă trebuie să îşi asume proiecte prietenoase cu mediul înconjurător şi să găsească soluţii pentru scăderea cheltuielilor cu energia”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Sursa foto Spitalul Clinic de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu