Publicat: 27 Ianuarie, 2016 - 19:19
Share

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) este singura instituţie  medicală, din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale, acreditată de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Transplant, să desfăşoare activităţi de prelevare şi transplant de cornee; de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi de prelevare organe, ţesuturi şi celule de la un pacient declarat în moarte cerebrală.

Conform datelor puse la dispoziţie de locotenent-colonelul medic asist. univ. dr. Mihail Zemba, coordonator, la nivelul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), al Programului naţional de transplant cornee, în anul 2015 s-au înregistrat următoarele rezultate:

Prelevări de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală

40

Transplante de cornee efectuate în Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”/ Clinica de oftalmologie

79

Număr pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare

315

Timp de aşteptare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale

între 6 luni – 2 ani

Vârsta pacienţilor care au beneficiat de transplant, rezidenţi ai judeţelor din ţara

între 18 şi 82 de ani

Grefele au fost prelevate de la alte spitale din ţară, aflate în Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, după cum urmează:

Unitatea sanitară Număr donatori
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea 14
Spitalul  Clinic de Urgenţă Floreasca 10
Spitalul de Urgenţă Bagdasar-Arseni 2
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca 2
Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Constantin Opriş”, Baia Mare 3
Spitalul Universitar de Urgenţă Elias 2
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti 1
Institutul Clinic Fundeni 1
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” 3
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad 1
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova 2

Numărul de intervenţii chirurgicale de transplant de cornee per patologii/ afecţiuni oculare: Keratopatia edematoasă – 42 de cazuri;Rejet de grefon – 10 cazuri; Leucom corneean post-traumatic – 7 cazuri; Distrofie corneeană stromală – 10 cazuri; Keratoconus – 8 cazuri; Distrofie FuchsKeratită şi Keratită herpetică – 1 caz.