Publicat: 29 Februarie, 2020 - 13:53

Sprijinul  Turciei pentru teroriștii din Alep, ultimul bastion al extremiștilor din Siria, a exacerbat tensiunea dintre cei doi vecini.

 Guvernul de la Damasc denunță ocupația turcă pe teritoriul său, avertizând că își va apăra suveranitatea împotriva planurilor expansioniste ale Ankarei. "Dacă regimul criminal al (președintelui turc, Recep Tayyip) Erdogan își continuă strategia ridicola în Siria, soldații lui se vor întoarce acasă în sicrie", a declarat Fares Shehabi, deputat independent în Parlamentul sirian, într-un tweet publicat vineri.

Parlamentarul sirian a condamnat în termeni duri prezența ilegală a forțelor ocupante din Turcia în mai multe zone din nordul Siriei, unde cooperează cu elementele teroriste rămase in țara arabă.

"Fiecare soldat turc desfășurat în Siria este considerat un inamic și o țintă legitimă a Forțelor noastre Armate", a mai spus Shehabi.

Turcii, a adăugat el, ar trebui să-l forțeze pe „nebunul” Erdogan să-și oprească acțiunile ilegale în Siria înainte ca situația să se deterioreze în continuare.

La randul sau, Grecia s-a opus unei declarații a NATO menite sa sustina Ankara, document official care se pregătește în cadrul organizației de la escaladarea ostilităților in zona Alep, din Siria. Potrivit cotidianului grec TO VIMA, Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a solicitat reprezentanței permanente a țării sale la Alianță să respingă textul declarației NATO în sprijinul Turciei, deoarece, in opinia Atenei, “acest text nu a ținut cont de propunerea elenă de a face referire la respectarea acordului UE-Turcia privind refugiații și migranții, semnat în martie 2016”.

Ciprian POP

Tag-uri Geo: