17 septembrie 2021

SPS: OMS estimează că un sfert din populaţia lumii este infectată cu microbul tuberculozei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul acesta se împlinesc 139 de ani de când doctorul Robert Koch a anunţat că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza (TB), ceea ce a deschis calea cercetărilor spre diagnosticarea şi tratarea acestei boli, până la acel moment, considerată incurabilă.

24 Martie a devenit Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, prilej pentru atenţionarea opiniei publice cu privire la consecinţele devastatoare ale TB în domeniul sănătăţii publice, a impactului acestora în plan social şi economic şi pentru încurajarea intensificării eforturilor pentru eradicarea epidemiei globale de tuberculoză.

Tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva a Tuberculozei 2021, „Ceasul bate” (The Clock is Ticking) transmite mesajul că nu mai este timp de pierdut, este timpul ca omenirea să acţioneze, în conformitate cu angajamentele luate de lideri la nivel mondial pentru a pune capăt acestei boli.

Deşi eforturile conjugate la nivel global pentru combaterea TB au salvat aproximativ 63 milioane de vieţi din anul 2000 până în prezent, tuberculoza rămâne una dintre cele mai letale boli din lume, în fiecare zi aproape 4000 de persoane pierzându-şi viaţa din cauza acesteia. Annual se înregistrează aproximativ 10 milioane de noi îmbolnăviri de tuberculoză şi 1,5 milioane de decese.

OMS estimează că un sfert din populaţia lumii este infectată cu microbul tuberculozei. Aceste persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta boala, în special în momentele de scădere a imunităţii.
„Covid-19 ne-a arătat cât de vulnerabile sunt persoanele cu boli pulmonare si sistem imunitar slabit. De aceea este important să continuăm efortul de diagnostic si tratare a bolilor cronice, inclusiv tuberculoza, chiar în conditiile pandemiei de Covid-19, în care marea majoritate a atentiei a fost focusată pe virusul SARS-CoV-2”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu şi coordonatorul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT).

În 2020, România se situează, în continuare, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei – cu o valoare de 50 la 100.000 de locuitori, în ciuda unei scăderi constante a numărului de cazuri. Judeţul Sibiu are o incidenţă globală de 32,9 la 100.000 de locuitori, situându-se pe locul 5 în rândul judeţelor cu cea mai scăzută incidenţă a tuberculozei. Probleme pune în continuare numărul mare de cazuri TB-MDR (tuberculoză multidrog rezistentă) în ţară, în anul 2019 fiind înregistrate 215 de astfel de cazuri, iar în Sibiu, un număr de 12. Tuberculoza multidrog – rezistenta (TB-MDR) este o formă deosebită a tuberculozei, în cadrul căreia microbul care provoacă îmbolnăvirea, bacilul Koch, este rezistent la medicamentele administrate în tratarea tuberculozei, ceea ce face ca tratamentul să nu fie eficient. Practic, bacilii îşi dezvoltă mecanisme speciale de protecţie împotriva medicamentelor antituberculoase utilizate în mod obişnuit.

„Anul 2020 a fost un an dificil pentru toţi. Cu toate acestea, la nivelul judeţului au fost făcute eforturi ca şi în perioada stărilor de urgenţă si de alertă, diagnosticul si tratamentul pacienţilor cu tuberculoză să fie asigurat. În ultimele 2 luni, prin accesare de fonduri europene de către forul tutelar, Institutul „Marius Nasta” Bucureşti, pacientii cu tuberculoză care îşi fac corect tratamentul ambulator beneficiază de un stimulent financiar. Activităţile se derulează prin Programul de Tuberculoză, în colaborare cu DSP Sibiu”, mai spune dr. Lavinia Danciu.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este unicul spital de monospecialitate din judeţul Sibiu ce are ca obiect tratarea pacienţilor cu tuberculoză, în anul 2020 fiind spitalizaţi 241 de pacienţi suspecţi de TB.

„Avem două pavilioane în care pacienţii internaţi beneficiază de condiţii la standarde europene, iar cel de-al treilea pavilion destinat spitalizării continue şi Dispensarul TBC sunt în curs de modernizare din fonduri europene. De asemenea, achiziţionăm în permanenţă aparatură performantă care să contribuie la creşterea calităţii actului medical, iar hrana bolnavilor cu tuberculoză din Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este bogată în nutrienţi şi diversificată, pentru ca şi pe această cale să susţinem vindecarea mai rapidă şi uşoară a pacienţilor noştri”, spune Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Tuberculoza este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial, fiind o boală cauzată de germeni care se transmit de la o persoană la alta prin aer. Tuberculoza afectează de obicei plămânii, dar poate afecta şi alte părţi ale corpului, cum ar fi creierul, rinichii sau coloana vertebrală. Boala se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea microbilor răspândiţi în atmosferă de către bolnav atunci când tuşeşte, râde, strănută, vorbeşte, cântă sau expectorează, răspândind în jur particule de salivă. Factorii de risc pentru tuberculoză sunt: fumatul, stresul, un sistem imunitar slăbit, condiţii de trai insalubre, lipsa unui adăpost, încarcerarea.

Semnele obişnuite ale tuberculozei pulmonare sunt: – tusea persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni, însoţită uneori de flegmă (spută) cu sânge şi durere în piept – febră sau subfebrilitate care nu cedează în timp – transpiraţii pe timpul nopţii – lipsa poftei de mâncare – scăderea în greutate – senzaţia de slăbiciune şi de oboseală – astenie – umflături în zona gâtului, la subraţ sau în vintre (zona abdomenului) – insomnie – nervozitate.

Cifre pentru tratarea TB în judeţul Sibiu în anul 2020 (conform raportărilor pentru Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei):

– Numărul de persoane examinate pentru depistarea cazurilor de infecţie/îmbolnăvire de tuberculoză (simptomatici respirator, suspecţi TB, contacţi TB şi altor grupuri cu risc crescut de tuberculoză = 619 persoane

– Numărul de persoane suspecte de tuberculoză care au beneficiat de examene radiologice = 619 persoane

– Număr de persoane examinate care au beneficiat de examene bacteriologice BK (determinarea Bacilului Koch) = 715 persoane

– Număr bolnavi TB care au beneficiat de tratament = 155