19 octombrie 2021

Spune-mi ce meserie ai, ca să-ți spun ce sfânt te ocrotește

sfinti
Distribuie pe rețelele tale sociale:

La botez pruncul este așezat sub ocrotirea sfântului al cărui nume îl poartă. De aceea nu trebuie ignorată tradiția: pe lângă prenumele moderne, ”de import”, copilul să primească și numele unui sfânt din calendarul creștin ortodox. Sub protecția unor sfinți erau așezate, în Evul Mediu, și cetățile, târgurile, breslele. Bisericile au hramuri ale ocrotitorilor lor cerești. Dovadă a credinței nestrămutate că sfinții ne țin sub pavăza lor.

După tipicuri mai vechi sau mai recente, tradiția ortodoxă română ”repartizează” câte unui sfânt grija unui anumit ”domeniu de activitate”.

Sfânta Fecioară Maria: ocrotitoarea marinarilor  

De mai bine de un secol, la praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august) se sărbătorește Ziua Marinei Române, Născătoarea de Dumnezeu fiind ocrotitoare a marinarilor.

În august 1902, Cristea Georgescu, primarul orașului Constanța, trimitea o adresă reședințelor de județ din întreaga țară, anunțând manifestările legate de această sărbătoare deja consacrată: ‘Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. – Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanței și pe uscat niște serbări demne de văzut, precum regate, alergări, corabia argonauților și altele’. Manifestările de Ziua Marinei au luat amploare în perioada regalității, în care slujba de Te Deum nu lipsea, însă s-au desacralizat în vremea comunismului. Începând din anul 1990, s-a revenit la celebrarea Zilei Marinei Române la 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, iar în 2009 praznicul a fost declarat sărbătoare națională și zi liberă. (Articol publicat în Ziarul Lumina din data de 28 septembrie 2011)

 

Sfântul cuvios Dionisie Exiguul: ocrotitorul statisticienilor

La 1 septembrie, în prima zi a noului an bisericesc, îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel care a fixat cronologia erei creștine. Începând din anul 2008, Cuviosul Dionisie este ocrotitorul Institutului Național de Statistică din România. Un comunicat postat de instituția amintită la scurt timp după această decizie arată că ”în luna septembrie 2008, în urma primirii la Reședința patriarhală din București de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a președintelui Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Vergil Voineagu, s-a convenit ca Sfântul Dionisie Exiguul să fie ales ca sfânt protector al institutului, recunoaștere a legăturilor statornicite prin vreme între Biserica Ortodoxă Română și statistica oficială românească. Alegerea nu a fost întâmplătoare, pentru că, așa cum statistica are ca menire măsurarea, an de an, și cuantificarea cantitativă cu ajutorul numerelor a progreselor economice și sociale ale societății, Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și-a consacrat o parte din știința și străduința sa modificării sistemului de măsurare a trecerii timpului’ (basilica.ro).

 

Pompierii stau sub pavăza Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolitul Banatului, pomenit la 15 septembrie, este ocrotitorul spiritual al pompierilor din România. Ales mitropolit al Timișoarei, a păstorit între anii 1650 și 1653, după care s-a retras la Mănăstirea Partoș, unde a trăit până la trecerea la Domnul. Tradiția spune că Sfântul Iosif, pe când era mitropolit, a salvat orașul Timișoara de la incendiu: invocând ajutorul divin în fața bisericii, o ploaie torențială pornită din senin a stins focul, salvând cetatea de la pieire: ”Ca să arăți marea ta milostivire pentru turma ta și râvna pentru slobozirea ei din toate nevoile ce-o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia lui, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaia năpraznică pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului” (Acatistul sfântului). Sfântul Sinod a binecuvântat cererea instituției pompierilor militari de a primi drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ”pentru a aduce spor duhovnicesc și revărsarea darurilor binefăcătoare și ocrotitoare ale Bunului Dumnezeu peste pompierii români și lucrarea acestora în folosul binelui obștesc și românesc”.

 

Sfântul Apostol Toma: patronul spiritual al arhitecților

Sfântul Apostol Toma, pomenit la 6 octombrie, este socotit ocrotitorul arhitecților. Acest patronaj stă în legătură cu o tradiție legată de viața sfântului din India, unde sorții au rânduit ca el să propovăduiască. Regele Gondofor al Indiei i-a cerut Sfântului Toma să-i construiască un palat imperial, asigurându-i toate resursele materiale. Cu banii împăratului, Toma a făcut milostenie creștinilor din India, arătând regelui că i-a construit palat măreț în ceruri. În chip minunat, fratelui regelui i-a fost descoperit palatul ridicat prin milostenia lui Toma în ceruri și astfel Gondofor a crezut și s-a botezat.

 

Sfântul Arhanghel Gavriil îi îndrumă pe diplomați și pe aducătorii de vești

Sfântul Arhanghel Gavriil (8 noiembrie) este prezentat de Sfânta Scriptură drept mesager al lui Dumnezeu în fața oamenilor: ”Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Și am fost trimis să grăiesc către tine și să-ți binevestesc acestea” (Luca 1, 19). Pentru aceasta, diferite organizații din lume îl socotesc drept ocrotitor al diplomației sau al activităților ce presupun mesagerie sau comunicare.

 

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei: ocrotitorul vameșilor și al contabililor

”Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El”, spune Evanghelia după Matei (9, 9). Înainte de chemarea la apostolat, Matei era vameș la Marea Galileei, activitate ce consta în încasarea taxei cuvenite stăpânirii romane de la negustorii care treceau lacul Ghenizaret. Vameșul Matei avea să devină Sfânt Apostol și Evanghelist, pomenit de Biserică la 16 noiembrie, și socotit ocrotitor al vameșilor și al contabililor.

 

Sfântul Apostol Andrei: ocrotitorul României și al pescarilor

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României, pomenit la 30 noiembrie, este socotit și patron spiritual al pescarilor. Ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei a fost cel dintâi chemat la apostolat și L-a mărturisit pe Iisus în fața fratelui său, Simon-Petru: ”Am găsit pe Mesia (care se tâlcuiește: Hristos)” (Ioan 1, 41). Alegerea sa drept ocrotitor al pescarilor este legată de ocupația Sfântului Andrei din Betsaida Galileei, cea de pescar alături de fratele său, Petru.

 

Minerii se roagă Sfintei Mucenițe Varvara

Sfânta Muceniță Varvara, pomenită la 4 decembrie, este ocrotitoarea minerilor. Conform sinaxarului, această sfântă a primit moarte martirică la începutul secolului al IV-lea, fiind ucisă, pentru credința sa, de însuși tatăl ei. Fugind din calea părintelui său, a ajuns în fața unui munte și s-a rugat lui Dumnezeu să o salveze. În chip minunat, peretele din piatră s-a despărțit, primind pe mucenița Varvara înăuntru, după care s-a închis. Tatăl ei a găsit-o ascunsă într-o peșteră și a predat-o dregătorilor, care au martirizat-o. Pentru această minune a adăpostirii în stâncă, Sfânta Muceniță Varvara este ocrotitoarea celor care coboară în adâncuri pentru a trudi călăuziți de lămpașul credinței.

 

Corăbierii își pun nădejdea în Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, pomenit la 6 decembrie, este socotit ocrotitor al marinarilor. Viețuitor în secolul al IV-lea, Acatistul îl numește ”cale nerătăcită a celor ce înoată pe mare” și ”bun cârmuitor al corabiei celei duhovnicești”. Tradiția spune că Sfântul Nicolae a izbăvit o corabie de la înec, în timpul unei furtuni pe Marea Adriatică.

 

Sfinții Trei Ierarhi îndrumă învățământul teologic

Sfinții Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur -, pomeniți la 30 ianuarie, sunt ocrotitorii învățământului teologic. Cei trei mari dascăli ai lumii și ierarhi sunt considerați patronii învățământului teologic începând din anul 1936, când primul Congres de teologie de la Atena i-a ales drept ocrotitori.

 

Sfântul Mucenic Trifon este patronul spiritual al viilor, livezilor și păsărilor

Sfântul Mucenic Trifon, pomenit la 1 februarie, este cinstit drept ocrotitor al viilor, livezilor și al păsărilor. Ocrotirea Sfântului Trifon asupra păsărilor vine din filieră rusă, legată de o întâmplare a unui slujitor al lui Ivan cel Groaznic, cu numele Trifon Patrikeiev. Prin mijlocirea Sfântului Trifon, acesta a aflat în chip minunat șoimul pierdut de țar, salvându-și viața. În iconografie, sfântul este reprezentat purtând în mână o seceră, o crenguță de viță-de-vie sau un șoim pe braț.

 

Sfântul Gheorghe: ocrotitorul Forțelor Terestre Române și al agricultorilor

Mucenic zugrăvit de iconografia ortodoxă în uniformă militară, Sfântul Gheorghe, pomenit la 23 aprilie, este ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române. În timpul vieții pământești, Sfântul Gheorghe a slujit în armata romană a împăratului Dioclețian, la începutul secolului al IV-lea, dar a fost martirizat pentru credința sa creștină. ”Purtător de biruință”, cum îl numește Biserica, a fost ales ocrotitor al militarilor, ca un viteaz oștean nevoitor al Împăratului Iisus, după cum spune Acatistul sfântului. De asemenea, pentru că numele Sfântului Gheorghe tradus din”greacă înseamnă ”lucrător al pământului”, este și ocrotitor spiritual al celor care își câștigă existența din cultivarea roadelor pământului.

 

Arheologii stau sub pavăza Sfintei Împărătese Elena
Flavia Julia Helena Augusta este Sfânta Elena, pomenită la 21 mai alături de fiul său, Sfântul Constantin cel Mare, ca sfinți împărați ”întocmai cu apostolii”. La vârsta bătrâneții, împărăteasa Elena a Constantinopolului a întreprins o expediție la Locurile Sfinte, pentru a descoperi Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. La 14 septembrie 326, Sfânta Cruce era arătată solemn credincioșilor de către episcopul Macarie al Ierusalimului, prilej cu care s-a instituit praznicul Înălțării Sfintei Cruci. În timpul căutărilor de la începutul secolului al IV-lea, mijlocite de Sfânta Elena, s-au descoperit locurile Sfintelor Pătimiri, construindu-se din danii împărătești ansamblul arhitectonic de la Ierusalim. Pentru că a inițiat cercetările de la Locurile Sfinte, arheologii au ales-o pe Sfânta Împărăteasă Elena drept ocrotitoare a breslei.

 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel îi ocrotesc pe toți cei din penitenciare

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pomeniți de Biserică împreună la 29 iunie, sunt ocrotitorii celor întemnițați și ai tuturor angajaților din sistemul penitenciar din România. Cei doi apostoli sunt exemple ale iertării castigate prin pocăință, Petru lepădându-se de Mântuitorul Hristos, iar Pavel prigonind pe creștini. Pentru credința lor, ambii au fost închiși și au primit aceasta ca pe o încercare de la Dumnezeu, pătimind moarte mucenicească. Patriarhia Română și Ministerul Justiției au încheiat protocoale privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc, în anul 1993 (art. 15) și în anul 1997 (art. 10), conform cărora ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel vor fi considerați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România”. Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor prevede, în articolul 77 al Legii 293 din 28 iunie 2004, că ”ziua de 29 iunie se proclamă ca zi a personalului din sistemul administrației penitenciare”.

 

Sfântul Mare Proroc Ilie este patronul spiritual al Aviației Române

Începând din anul 1994, Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul este ocrotitorul Aviației Române. Astfel, la 20 iulie se sărbătorește Ziua Forțelor Aeriene. În iconografia ortodoxă, Sfântul Ilie este zugrăvit în car de foc zburând spre văzduh, după cuvântul Scripturii: ”Deodată s-a ivit un car și cai de foc și, despărțindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie în vârtej de vânt la cer” (IV Regi 2, 11). În cadrul Aeroportului Internațional ”Henri Coandă” din Otopeni funcționează o capelă al cărei hram și ocrotitor este Sfântul Prooroc Ilie.

 

Sfinții Doctori fără de arginți sunt povățuitori ai personalului medical

În calendarul ortodox, o serie de sfinți sunt pomeniți drept ”doctori fără de arginți”. Dintre aceștia, Sfinții Cosma și Damian, Chir și Ioan și Sfântul Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (prăznuit la 26 iulie) sunt socotiți ocrotitori ai medicilor. Pentru că în viața pământească s-au remarcat prin darul tămăduirilor, instituțiile de îngrijire a bolnavilor i-au ales drept ocrotitori și le-au închinat altarele capelelor (conform basilica.ro).

 

Gabriela Boceanu