8 decembrie 2021

Spune stop violenţei!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele şi rapoartele celor din „prima linie” au arătat că toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, s-au intensificat.

Violenţa împotriva femeilor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, dar care, în pofida eforturilor la nivelul comunităţii internaţionale, continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume.

Responsabilitatea de a ne opune oricărei violenţe sau hărţuiri la adresa femeilor şi fetelor ne revine tuturor, atât la nivelul statului, cât şi la cel al societăţii civile şi al individului.

În cadrul DGASPC Sibiu sunt înfiinţate serviciile sociale pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice organizate în regim rezidenţial, destinate victimelor violenţei domestice, care oferă găzduire pe perioadă determinată: Centrul de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice Sf. Ana, respectiv Locuinţă Protejată „Victoria”, dar şi un Centru de Consiliere pentru Agresori.

De asemenea, la nivelul DGASPC Sibiu sunt furnizate servicii de consiliere psihologică, grup de suport, consiliere vocaţională victimelor violenţei domestice care fac parte din grupul ţintă al proiectului „VENUS- Împreună pentru o viaţă în siguranţă”.

Cele 2 servicii sociale, respectiv Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Sf.Ana şi Locuinţa Protejată Victoria, sunt situate în localităţi diferite, distribuite adecvat, astfel încât să asigure acces neîngrădit la servicii sociale şi asistenţă tuturor victimelor supuse formelor de violenţă.

În cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă pentru victimele violenţei domestice ”Sf. Ana” au fost găzduite de la începutul anului 67 de victime ale violenţei în familie (23 adulţi şi 44 copii), iar în Locuinţa Protejată „Victoria” 12 victime au primit găzduire (5 adulţi şi 7 copii). În ceea ce priveşte situaţia celorlalte victime pentru care nu s-a dispus găzduirea în cadrul CPRU Sf. Ana, acestea au rămas în monitorizarea SPAS-urilor de la domiciliu (30 de adulţi şi 63 de copii).

Centrul de Primire în Regim de Urgenţă „Sf.Ana a fost înfiinţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 şi în prezent funcţionarea acestuia este asigurată exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean Sibiu.

Beatrice Andreea Muntean – Purtător de cuvânt DGASPC Sibiu