Publicat: 29 Martie, 2013 - 10:25

Gruparea transfrontalieră de falsificatori de carduri care acţiona pe raza mai multor judeţe din România, precum şi pe teritoriul SUA şi al unor ţări din Europa ar fi fost monitorizată de către SRI din 2010. Conform anchetatorilor, membrii grupării ar fi obţinut ilegal două milioane de euro.
 
85 de percheziții domiciliare au fost efectuate joi, simultan dintre care 78 în România, iar celelalte în Anglia-Londra, Germania, SUA şi Republica Dominicană, pentru probarea activității infracționale a membrilor unor grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni informatice – skimming.
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Piteşti  şi IGPR - DCCI,  efectuează un număr de 85 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj şi Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu-Mare, acţiunea vizând destructurarea unor grupuri infracţional organizate transfrontaliere, specializate în săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, deţinere de echipamente în vederea falsificării şi falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.
 
Simultan cu acţiunea declanşată de procurorii D.I.I.C.O.T., la solicitarea acestora, sunt efectuate percheziţii domiciliare şi pe teritoriile Germaniei, Marii Britanii, S.U.A. şi Republicii Dominicane.
 
Grupările vizate de către acţiunea D.I.I.C.O.T. sunt constituite din peste 100 de persoane, iar liderii au fost identificaţi ca fiind Gheară Constantin, zis Tică, 53 de ani, Ursu Romeo, zis Boenică,  45 de ani, Ghiuri Lucian zis Piticu, 45 de ani, şi Şerban Relu, 57 de ani.
     
În fapt, se reţine că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecţionat  aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS –uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveţia, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria.
       
Datele de identificare copiate erau folosite  pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanţiale de bani, pe teritoriile  Republicii Dominicane, S.U.A., Japoniei, Iordaniei şi  Nepalului.
     
Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de 2.000.000 Euro.
     
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi conduse 70 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale faţă de învinuiţi.
        
Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust şi Europol precum şi cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia.
       
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul  Jandarmeriei Române.
         
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI, DOS şi DGIPI.
 
Facem precizarea că faptele învinuiţilor urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.