30 iunie 2022

Stagiune de Recitaluri Online dedicată tinerilor muzicieni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită la cea de-a X-a Ediţie Online a Programului CASA LIPATTI Open Stage – Stagiune de Recitaluri dedicată tinerilor muzicieni, oferindu-vă în Premieră pe pagina de Facebook, Recitalul Extraordinar de muzică clasică susţinut de Bursierii Fundaţiei Regale Margareta a României.

Programul CASA LIPATTI Open Stage a fost creat în anul 2020 de pianista şi regizoarea Alice Barb, din dorinţa de a realiza într-o perioadă dificilă pentru Cultura din întreaga lume, o scenă accesibilă tuturor artiştilor profesionişti din sistemul independent şi de stat. De-a lungul celor nouă Ediţii, au fost organizate Recitaluri Extraordinare şi Spectacole de teatru la care au participat 70 de artişti, muzicieni şi actori independenţi, oferind publicului nostru acces la Artă şi Cultură, atât online cât şi în Saloanele Casei Lipatti.

Astfel, sâmbătă, de la orele 19:00, va fi transmis în Premieră Recitalul Extraordinar de muzică clasică susţinut de Bursierii Fundaţiei Regale Margareta a României, din Programul „Tinere Talente” coordonat de doamna Gabriela Iordache – Ovidiu Pintilie (chitară), Eudochia Dimitriţa Siniţa (canto), Eleonora Bordînc (violoncel), Daniel Dumitraşcu (pian), Mircea Dumitrescu (vioară) şi Ionuţ Diaconu (pian). Programul conţine lucrări semnate de George Enescu, Dinu Lipatti, Franz Liszt, Frederic Chopin, Tiberiu Brediceanu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Augustin Barrios-Mangore, Leo Brouwer şi Serghei Rahmaninov.

Recitalul a avut loc în cadrul celei de-a III-a Ediţii a Evenimentului „Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti”, iar acum aveţi ocazia sa-l revedeţi în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook.

Programul „Tinere Talente” al Fundaţiei Regale Margareta a României susţine şi promovează tineri artişti talentaţi din familii cu venituri mici, creând oportunităţi egale pentru tinerii artişti talentaţi care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, prin sprijinirea şi promovarea talentului lor. Programul este destinat copiilor şi tinerilor cu aptitudini artistice deosebite, cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani, care studiază în toată ţara, la şcolile şi universităţile de artă şi muzică.

Chitaristul Ovidiu Pintilie studiază în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti sub îndrumarea profesorului său, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu. A susţinut concerte şi recitaluri în importante centre culturale din ţară, fiind laureat al unor concursuri de specialitate, printre care se numără premiul special în cadrul Concursului Internaţional de Chitară Sinaia şi locul III în cadrul Festivalului de Chitară „Eduard Pamfil” Bucureşti.

Eudochia Dimitriţa Siniţa este originară din Republica Moldova şi studiază canto clasic la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa doamnei profesor Daniela Chihaia-Popa. Cele mai importante realizări ale sale sunt premiile I obţinute la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, la Concursul Naţional „Victor Giuleanu” şi participarea în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „George Enescu”.

Violoncelista Eleonora Bordînc a început studiul muzicii la şcoala de arte din oraşul natal, Târgu-Jiu. De-a lungul timpului a fost îndrumată de profesorii Octavian Lup şi Marin Cazacu, la clasa căruia studiază în prezent la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Frans Helmerson, Denis Severin, Jacob Shaw, Mihail Jojatu, Atanas Krstev. De asemenea, este membră a Orchestrei Române de Tineret.

Pianistul Daniel Dumitraşcu studiază în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Viniciu Moroianu. A obţinut premiul I şi „Premiul Special al Publicului” la concursul Grand Music Interprets 2012, având debutul ca solist cu orchestra la vârsta de 16 ani. Arta dirijorală este una dintre pasiunile sale cele mai mari, pasiune pe care are şansa să o dezvolte alături de maestrul Tiberiu Soare la Universitătea Naţională de Muzică Bucureşti.

Violonistul Mircea Dumitrescu este bursier Alumnus 2021. De asemenea, a fost concert-maestru în Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României la Concertul Regal din 2016, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare şi a susţinut numeroase concerte în calitate de solist. Este laureat al concursului internaţional de vioară „Remember Enescu”.

Pianistul Ionuţ Diaconu este bursier Alumnus, fiind pregătit de profesorii Dorina Gorgan, Constantin Niţu, Constantin Sandu, Verona Maier, Vlad Dimulescu şi criticul muzical Ecaterina Stan. Cele mai importante realizări ale sale sunt bursa Erasmus+ în 2018 la Escola Superior de Musica e Artes do Espetaculo do Porto (Portugalia) şi câştigarea a două premii I în anul 2019 la Forum Internacional de musica Orihuela (Spania) şi Concurso Internacional de Piano ,,Alto Minho” (Caminha, Portugalia). În 2020 a devenit bursier SoNoRo.

Directorul Programului CASA LIPATTI Open Stage este pianista şi regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.Partener cultural: Fundaţia Regală Margareta a României