Publicat: 10 August, 2018 - 14:28
Share

Pe vremea adolescenței mele, adică acum cincizeci și mai bine de ani, am învățat la școală despre grevele ceferiștilor și petroliștilor din anul 1933. În mod deosebit, despre grevele de la atelierele Grivița și despre eroul lor, Vasile Roaită, cel care a murit trăgând de lanțul sirenei care îi chema la luptă de clasă pe tovarășii săi. Anii au trecut și, mai apoi, am aflat că, exact ca în clasicul banc de la Radio Erevan, eroul … nu era chiar atât de erou, cât mai degrabă un fel de băiat de încredere al Siguranței Statului și că, trăgând sirena, el nu prea îi chema pe greviști la luptă ci pe agenții represiunii ca să treacă la acțiune. Peste toate astea mi-a rămas în minte mențiunea ,,omor scuzabil’’ cu care s-a și închis dosarul morții lui Vasile Roaită.

 Și iată că îmi este dat să îmi amintesc de sintagma respectivă într-un cu totul alt context istoric și, bineînțeles, fără nici-o posibilă asemănare cu situația anterior menționată. La modul general vorbind. cred că formula  ,,omor scuzabil’’ desemnează acea categorie de fapte de care împărțitorii de dreptate nu vor sau nu trebuie să se mai ocupe și să scormonească lucrurile. Foarte probabil pentru că mergând pe firul cauzei s-ar prea putea să se ajungă la niște trebi despre care e mai bine să se tacă.

 Aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o lectura comunicatului emis de Federația sindicatelor din ANP, după ce judecătorul Stan Mustață a decedat în urma unor foarte nebuloase mutări de la penitenciarul Rahova la Giurgiu pentru ca, mai apoi,moartea sa să survină pe un pat de spital. După cum era corect și drept să se întâmple, această moarte în condiții atât de sinistre și, mai ales, de suspecte, a determinat reacția unor autorități ale statului, între care și pe cea a ministrului de justiție, Tudorel Toader, care a declanșat și o anchetă. Fapt care, se vedea treaba, i-a nemulțumit profund pe sindicaliștii din ANP și care, în menționatul comunicat, îl acuză pe ministrul  de justiție că ,,nu și-a respectat obligația de a informa corect opinia publică’’. Mai pe românește spus, ministrul Tudorel Toader făcându-se vinovat(?!) că a informat opinia publică despre faptul că a declanșat ancheta care vizează personalul și diriguitorii din trei penitenciare:Rahova-Giurgiu-Jilava.

Cu tot respectul cuvenit celor ce lucrează, cu seriozitate și cu bună credință în unitățile din sistemul penitenciarelor de pe întreg cuprinsul scumpei noastre patrii, îmi permit să ridic două degete și să adresez domnilor lideri sindicali iscălitori ai comunicatului menționat câteva întrebări.

  1. Cumva domnul ministru Tudorel Toader a emis documentul în urma căruia deținutul Stan Mustață a fost ridicat noaptea de la penitenciarul Rahova și purtat, fără nici-un rost, pe drumuri?
  2.  Cumva domnul ministru Tudorel Toader s-a aflat în dubă cu deținutul Stan Mustață atunci când i s-a făcut rău, a vomitat și a cerut ajutor, iar domnia sa s-a făcut că plouă și a continuat rătăceala între penitenciare?
  3. Cumva domnul ministru Tudorel Toader a fost cel care l-a pus pe deținutul Stan Mustață să se urce târâș în mașină, deși era bătător la ochi că acesta era într-un stadiu foarte avansat al bolii?
  4. Cumva domnul ministru Tudorel Toader a fost cel care, într-un final, a discutat cu soția deținutului Stan Mustață și pe un ton peste măsură de arogant i-a dat de înțeles că să fie mulțumită că lucrurile s-au oprit aici?

 Atenție mărită, domnilor sindicaliști: declarațiile văduvei judecătorului Stan Mustață  despre această abominabilă manieră de discuție la care s-a pretat un anume personaj din ierarhia sistemului penitenciar au fost difuzate  pe canalul Antena 3 și la nevoie pot fi reascultate pentru corecta evaluare a situației.

Acestea sunt cele patru întrebări la care aștept răspuns din partea autorilor, iscălitorilor și susținătorilor sus-menționatului comunicat de presă. Comunicat prin care se  încearcă să se inducă ideea că acei comanditori și executanți din sistemul penitenciarilor direct implicați în evenimentele care au accelerat sfârșitul tragic al magistratului Stan Mustață sunt mai curați decât  Albă ca Zăpada și că, pe cale de consecință, dosarul cauzei poate fi clasat.

 De ce nu, poate chiar și cu mențiunea ,,omor scuzabil’’?...

Topic: 

Format: