Publicat: 14 Iunie, 2017 - 00:23

 

Am vizitat standul romanesc organizat in cadrul Targului de la Ningbo. Este o manifestare conceputa in contextul Forumului 16 plus 1,  forum   incheiat cu o uriasa receptie. 

Targul, la care participa si 27 de firme romanesti – in principal cu produse agro-alimentare – incearca sa gaseasca pentru tarile din  Europa centrala si de est nise pentru export, ceea ce este din ce in ce mai greu. Poate voi comenta cu alt prilej faptul ca s-a pierdut o perioada importanta pentru consolidarea relatiilor politice si economice cu China.

La standul romanesc, m-am bucurat sa ma intalnesc cu cativa entuziasti care lupta in continuare pentru a realiza exporturi din Romania pe piata chineza. Cu acest prilej, am intalnit-o si pe Cristina Marinescu -sefa misiunii noastre de la Beijing dar si pe consulul general de la Shanghai -Radu Fodoreanu ( nu mai este Paun aici!).

Tot astazi, am fost condusi  de gazde sa vizitam, la Ningbo, un muzeu construit in jurul unei biblioteci (colectii de carti) din secolul 16.  Tianyige Library a fost biblioteca personala a lui Fan Qin, ministru al apararii in 1566. Biblioteca are peste 300000 de volume ( dintre care 70000 ale lui Fan Qin) si este cea mai veche colectie de carti din China. Mai multe generatii de carturari au construit insa un ansamblu de cladiri care astazi formeaza un minunat muzeu in aer liber.

Mai actual, sa va spun ca zilele acestea s-a aflat in China si Victor Ponta, astfel incat ieri trei fosti prim- ministri au fost prezenti la Ningbo.

 

Format: