Publicat: 14 Septembrie, 2014 - 17:17
Share

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a anunţat că va depune la Parlament un nou proiect de lege a audiovizualului care prevede, printre altele, ca preşedintele CNA să poată fi demis "pornind din interiorul CNA". Sorin Roșca Stănescu a subliniat că proiectul este în acord cu Directiva Europeană privind serviciile mass-media.

"În proiect vor fi definite pentru prima dată valorile care trebuie să reprezinte interesul public. Nu s-a mai întâlnit încă în nicio formulă a legii audio-vizualului asemenea protecție a jurnaliștilor împotriva cenzurii, împotriva imixtiunii venind din direcția guvernului sau a unor partide politice care încearcă să influențeze managementul sau patronatul unui post de televiziune sau de radio. Sancționăm diverse forme de manipulare a informației. (...) Au existat și există situații de blocare a activității CNA. Pornind de la viciile existente în actuala lege, stabilim reglementări prin care acest lucru să nu mai poată fi posibil în viitor. Stabilim reguli care să poată să conducă la schimbarea președintelui CNA în mod simetric cu numirea acestuia, să nu mai fie posibil în viitor să așteptăm demisia unui președinte care a nimerit într-un loc în care nu i se cuvine. Să poată fi demis pornind din interiorul CNA. Încercăm să depolitizăm cât putem această instituție, să reducem gradul de dependență politică a membrilor CNA, pornind chiar de la desemnarea acestora. Pentru prima dată, elaborăm o scară de valori, o bază de criterii în funcție de care să poată fi nominalizați membrii CNA, să nu poată fi nominalizați doar pentru că vrea partidul sau doar fiindcă vrea guvernul o anumită persoană. Acea persoană trebuie să îndeplinească o serie de criterii profesionale și morale", a spus duminică senatorul Sorin-Roșca Stănescu într-o conferință de presă.

Stănescu propune ca o parte a membrilor CNA să fie desemnați de societatea civilă.

"Vor fi mai puțini membri CNA desemnați de partide, președinte etc. și mai mulți desemnați de organizații ale societății civile. Încercăm să construim prin lege un CNA mai prietenos, în sensul că o parte substanțială a amenzilor pe care le plătesc radio-difuzorii nu vor mai merge la bugetul de stat, ci se va constitui un capitol bugetar la nivelul CNA. Din colectarea acestor amenzi CNA să poată încuraja, cu bani, proiecte de emisiuni culturale, de emisiuni educative, să poată premia anumite posturi de radio și de televiziune. (...) Nu putem să le raportăm la audiență pentru că nu este măsurată și nu va fi măsurată în curând audiența tuturor posturilor de radio și de televiziune. Ne raportăm la bugetul de venituri și cheltuieli, astfel încât o amendă să nu poată să conducă la dispariția unui post de televiziune sau de radio, care va fi incapabil să plătească o sumă foarte mare", a mai spus senatorul PNL.