26 octombrie 2021
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aproximativ 15.000 de militari, dintre care 10.000 români şi 5.000 din 17 naţiuni aliate şi partenere vor participa, începând de marţi, 4 mai şi până la jumătatea lunii iunie, în 16 poligoane şi alte facilităţi militare din România, în cadrul celei mai complexe activităţi de instruire de la declanşarea pandemiei COVID-19, seria de exerciţii DACIA 21 LIVEX condusă de Comandamentul Forţelor Întrunite din Statul Major al Apărării.

DACIA 21 LIVEX integrează secvenţe de pregătire a unor forţe româneşti, aliate şi partenere, în context NATO şi al parteneriatului strategic româno-american, pentru executarea unei operaţii de apărare, în condiţiile unor scenarii care presupun acţiuni de luptă de intensitate ridicată. Exerciţiile din cadrul DACIA 21 LIVEX au ca scop consolidarea posturii de apărare şi descurajare naţionale şi aliate şi confirmă capacitatea Armatei României de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive, precum şi disponibilitatea permanentă a structurilor Alianţei şi a partenerului strategic american de a disloca rapid în ţara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în faţa oricărui agresor. De asemenea, pe timpul exerciţiilor va fi verificat modul de realizare a sprijinului acordat de ţara noastră pentru trupele şi echipamentele tehnice de luptă care tranzitează teritoriul naţional.

Activităţile de instruire planificate cuprind deplasări şi exerciţii tactice cu şi fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviaţie, paraşutări, forţări ale cursurilor de apă, comunicaţii criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale şi terestre de trecere a frontierei, precum şi activităţi cu specific medical. Totodată, seria de exerciţii DACIA 21 LIVEX asigură cadrul multinaţional de probare a capacităţii de integrare a comenzii la nivel operativ de către Comandamentul Forţelor Întrunite.

Seria de exerciţii reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care a cuprins etape de planificare şi organizare demarate cu un an înaintea fazelor de execuţie operaţională derulate în prezent. Exerciţiile sunt precedate de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a forţelor în zonele de antrenament, urmate de faza defluirii, din luna iunie. Pe parcursul lunii mai sunt planificate deplasări de efective şi echipamente pe căile de comunicaţii rutiere, navale şi aeriene din ţară.

Starea de sănătate a trupelor este prioritatea conducerii Armatei României, iar măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în interiorul sau în afara sistemului militar, au făcut parte din elementele-cheie avute în vedere pe timpul planificării exerciţiilor. Astfel, militarii vor purta măşti sanitare, vor păstra distanţa fizică şi vor intra în cicluri rotaţionale de executare a misiunilor. Totodată, structurile participante au planificate cursuri de acţiune şi locaţii de carantinare pentru eventualitatea apariţiei coronavirusului în rândul personalului participant.

* * *

Statele participante cu efective şi tehnică de luptă pentru instruire la seria de exerciţii DACIA 21 LIVEX sunt Albania, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia şi Ungaria.

Principalele poligoane de desfăşurare a seriei de exerciţii DACIA 21 LIVEX vor fi Centrul Naţional de Instruire Întrunită din localitatea Cincu, judeţul Braşov, Centrele Secundare de Instruire pentru Luptă din localităţile Smârdan, judeţul Galaţi şi Babadag, judeţul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer Capu Midia din judeţul Constanţa, Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic din localitatea Boboc, judeţul Buzău. Totodată, evenimente de instruire din cadrul DACIA 21 LIVEX se vor derula şi în facilităţi de instruire din Târgu Mureş, Bogata, Brădet, Grohotiş, Gropeni şi Frecăţei.