30 septembrie 2022

Start înscrieri la conferinţa naţională „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ediţia a VI-a, 30 septembrie 2022

* Perspective Smart şi Age Friendly pentru seniorii României

* Tendinţe şi statistici actuale privind viaţa vârstnicilor din România

* Oportunităţi de participare socială şi de implicare în comunitate

* Integrarea seniorilor pe piaţa forţei de muncă

Cea de a VI-a ediţie a conferinţei naţionale „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”, organizată de Fundaţia Regală Margareta a României, va avea loc vineri, 30 septembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti, pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Înscrieri pe pagina evenimentului.

În România populaţia vârstnică numără astăzi 3,8 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viaţă decentă, sănătatea precară, sentimental de inutilitate, dar şi singurătatea care afectează 1 din 2 seniori.

În acest context, „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă” este un eveniment de referinţă pentru principalii actori care pot propune soluţii şi pot schimba situaţia vârstnicilor din România.

Experţi din sfera publică, socială sau medicală, la nivel naţional şi internaţional, vor oferi cele mai actuale statistici despre populaţia vârstnică, soluţii inovative şi eficiente, testate la nivel naţional şi internaţional şi exemple de bune practici în domeniul senectuţii, care ar putea fi implementate în comunităţile celor preocupaţi de creşterea calităţii vieţii vârstnicilor din România.

Printre speakerii prezenţi în cadrul conferinţei, se numără:

* Marius- Constantin Budăi – Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale

* Barbara Bringuier – Coordonator internaţional al Federaţiei Les Petits Freres des Pauvres, Franţa

* Loredana Ivan – Preşedinte, The European Network of Aging Studies (ENAS), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA

* Tudorel Andrei – Preşedinte, Institutului Naţional de Statistică

* Elena Balan – Coordonator departament cercetare, The European Association for Social Innovation (EASI)

* Natalia Postolachi – Director executiv, Asociaţia Obştească „CASMED” din Bălţi, Republica Moldova

* Claudiu Brăileanu – Coordonator proiect „Academia Bunicilor”, Brăila

* Roxana Molocea – Coordonator al liniei naţionale Telefonul Vârstnicului, Fundaţia Regală Margareta a României

* Cătălin Dinu – Director executiv, Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor

* Monica Pîrvu – Coordonator şi manager programe sociale, Centrul Educaţional Diaconia, Braşov

* Roxana Şanta – Vicepreşedinte, Asociaţia „Oastea Domnului” Gherla şi coordonator proiect „Reţea de siguranţă comunitară – Adoptă un bunic!”

Ediţia a VI-a a conferinţei îşi propune să reunească specialişti din ONG-uri în domeniul asistenţei sociale, din instituţii publice şi autorităţi centrale şi locale, din companii cu produse, servicii de suport şi medicale dedicate seniorilor, precum şi din companii preocupate de vârstnici prin politica de CSR (Corporate Social Responsibility) sau ESG (Environment, Social, and Governance).

În cele patru secţiuni ale evenimentului sunt abordate teme precum: tendinţe şi statistici actuale privind viaţa vârstnicilor din România, implicarea seniorilor pe piaţa forţei de muncă, perspectiva oraşelor Smart şi Age Friendly în România, servicii de asistenţă pentru seniorii cu diverse grade de dependenţă, oportunităţi de participare socială şi de implicare în comunitate sau proiecte de integrare digitală a vârstnicilor.

Subiectele abordate în cadrul acestei ediţii sunt menite să aducă inspiraţie şi să contribuie la creşterea calităţii vieţii seniorilor prin exemplele de bună practică culese din ţară şi străinătate.

În secţiunea dedicată nevoilor vârstnicilor din România şi soluţiile oferite acestora, Telefonul Vârstnicului va expune datele colectate în cei 7 ani de funcţionare, pe baza a peste 78.000 de interacţiuni înregistrate cu seniori din toată ţara.

Potrivit raportului INSSE de la 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de 0,2 puncte procentuale (la 19,5%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

Participarea la eveniment poate fi fizic în Sala Media – TNB sau live online pe canalul Youtube al Fundaţiei Regale Margareta a României, pe baza înscrierii pe pagina evenimentului.