Publicat: 18 Martie, 2015 - 19:44
Share
Şefii au pus mâna pe lopată, cot la cot cu padurarii

Debutul festiv al "Lunii plantarii arborilor" a fost programat miercuri de catre Regia Nationala a Padurilor, in raza Ocolului Silvic Gaesti, Directia Silcvica Dambovita - pe o suprafata de 0,7 ha in raza comunei Uliesti

.De dimineata, un mare numar de angajati ai Regiei, alaturi de care s-au aflat elevi de la o scoala din zona au facut jonctiunea cu "trimisii speciali" de la Centru - reprezentantii Ministerului Mediului, conducerea RNP si institutii din subordine, alaturi de care s-a aflat si un important numar de jurnalisti de la publicatii si posturi TV si radio din Capitala si de la judet.

Locul desfasurarii actiunii nu a fost ales doar pentru avantajul apropierii de Capitala, ceea ce a permis accesul mai lesnicios al invitatilor. Padurile de aici, din zona Vacareasca, sunt vestigii ale celebrului Codru al Vlasiei care acoperea odinioara intreaga zona, pana la Dunare.Ce a mai ramas, in lunca Neajlovului, este afectat de variatiile climatice excesive din ultimii ani - perioade de seceta urmate de inundatii intr-o zona in care panza freatica este situata la doar 3 - 4 metri adancime. Aceste conditii climatice au facut ca regenerarea naturala sa nu mai aibe forta necesara, asa ca s-a impus interventia omului. A oamenilor in verde si a simpatizantilor lor - si aici este de remarcat contributia pe care o au scolile si elevii din toate zonele cu probleme.

Ce s-a intamplat miercuri la Uliesti a fost mai degraba o demonstratie practica, in care lumea - indiferent de pozitia ocupata in organigrama oficiala - a pus mana pe cazma si pe lopata si a purces la sadirea a vreo 3500 puiueti de stejar, frasin, cires salbatic si paducel in locurile vizibil marcate cu jaloane colorate ( ca sa nu se incurce speciile). Dupa ce directorul general Adam Craciunescu a dat semnalul, plantand primul puiet de stejar, l-au urmat cu elan  Dan Popescu, secretarul de Stat pentru paduri din Ministerul Mediului (echipat intr-o eleganta salopeta silvica, achizitionata probabil cand lucra la "privat", pentru ca in garderoba Regiei nu exista asa ceva), directorul general Ilie Mihalache, tot din minister, seful directiei silvice-gazda, Costel Preda si ceilalti reprezentanti ai staff-ului, atent supervizati de padurarii din partea locului. Cate ceva au mai facut si ziaristii, dar cei mai patrunsi de misia lor au fost copiii, elevii, care participau pentru prima data la o lectie de viata.

In Dambovita media suprafetelor acoperite de padure este mai mare decat cea pe tara - 28,95%, fata de 26,7%, cele 117.000 ha fiind administrate de 8 ocoale silvice. Directia Silvica este considerata una de "protocol" datorita faptului ca dispune, la Bucsani, de cea mai mare rezervatie de zimbri din tara (33 de exemplare), iar la Racari se afla un tarc de mistreti de 440 ha, cu peste 300 de exemplare. Fructele de padure sunt si ele o importanta sursa de venituri cu o contributie importanta la realizarea unei cigre de afaceri, in 2014, mai mare cu 30% decat cea prevazuta.

Pe masura ce iarna se va retrage din zonele inalte actiunile din "luna padurii' se vor derula si pe celelalte amplasamente programate.

Actiunile din acest program se desfasoara sub semnul aniversarii a 25 de ani de existenta ai Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA. Urmatorul eveniment al acestei "luni"festive va avea loc luni, 23 martie, la sediul Regiei, unde se va desfasura un simpozion dedicat marcarii celei de-a doua editii a Zilei Internationale a Padurilor, sub egida Consiliului Stiintific Consultativ al RNP ROMSILVA.

Octavian Andronic

 

 

1. Noii "şoimi ai patriei" la datorie, în pădurea Ulieşti

2. Cozi de lopeţi, nu de... topor!

 

3. Echipament sanitar de "front"

4. Directorul  general Adam Crăciunescu, cu pălarie

5. Directorul D.S. Prahova Costel Preda, fara palarie...

6. În centrul "imaginii" dr. Ion Machedon

7. Secretarul de stat pentru paduri, Dan Popescu

8. Directorul general Ilie Mihalache, tot din minister

9. Forfot de campanie.

10. Dan Popescu, în echipament premium

11. Directorul Daia dă declaraţii în calitate de martor

12. Beneficiarul local verifică lucrul bine facut de sefii de la "centru"

Localizare: 

Geolocation is 44.5888564, 25.4260591