13 aprilie 2021

Statele Unite – angajat al Pentagonului acuzat de spionaj

Distribuie pe rețelele tale sociale:

In Statele Unite începe procesul traducătoarei Pentagonului implicată anul trecut într-un caz de spionaj pentru Hezbollah și Iran. Aceasta își admite vinovatia.

Femeia se confruntă cu închisoarea pe viață

Un cetățean american care a lucrat ca interpret la una dintre instalațiile militare americane din Irak a pledat vinovat de transferarea informațiilor despre cei implicați în operațiunea SUA împotriva mișcării șiite libaneze Hezbollah, în urma căreia comandantul forțelor speciale Al-Quds al corpului de gardă revoluționară islamică (unități de elită ale forțelor armate iraniene),   Qasem Suleimani, a fost ucis.

Conform documentelor instanței americane, citate de presa locală, „Mariam Thompson, pe numele acesteia, <…> a lucrat în baza unui contract ca interpret de limba persana la una dintre instalațiile militare americane din străinătate, unde i s-a oferit acces la informații guvernamentale secrete. Thompson a pledat vinovată de transferul de informații despre apărarea națională unui cetățean străin despre care cunoștea că le va transmite Hezbollah [mișcării] libaneze, pe care [Statele Unite ale Americii] au inclus-o ca organizație teroristă „, subliniază textul rechizitoriului.

Thompson a recunoscut că, din 2017, ea a fost în contact cu o anumită persoană care a afirmat ca are legături cu mișcarea Hezbollah. În același timp, femeia a început, în cele din urmă, să experimenteze sentimente romantice pentru el. După asasinarea lui Soleimani, în ianuarie 2020, “controlorul” ei i-a cerut să-i transmită informații despre persoanele care au ajutat Statele Unite să-l găsească și să-l localizeze pe comandantul Al-Quds. În același timp, conform mărturisirii femeii, ea a înțeles că informațiile vor fi transferate către Hezbollah si catre Iran, ca, “partenerul” era, cel mai probabil, un cadrul al unei structuri iraniene de informatii, detasat in Irakul vecin.

Inculpata a reușit să aibă acces la date care conțin informații despre sursele americane de informații din Iran, inclusiv „numele reale, informațiile personale care le permit să fie identificate, informații despre trecutul lor și fotografiile lor”. De asemenea, ea a avut acces la documente care spuneau ce informații au oferit aceste persoane autorităților americane.

La 27 februarie 2020, a fost arestată de FBI, dar până atunci reușise să predea complicelui său mai multe documente, inclusiv „informații despre identitățile a cel puțin 10 surse secrete de informații, precum și informații despre cel puțin 20 de ținte americane”. „Este pur și simplu uimitor faptul că o femeie americană care a lucrat pentru armata americană în străinătate și-a trădat țara de dragul teroriștilor”, menționează în declarația sa privitoare la acest caz purtătorului de cuvânt al FBI, Alan Kohler. Femeia se confruntă cu închisoarea pe viață.

Asasinarea lui Suleimani

Suleimani a murit în noaptea de 3 ianuarie 2020 ca urmare a unui atac cu rachete americane în apropierea aeroportului din Bagdad. Ca răspuns, Teheranul, în noaptea de 8 ianuarie, a lansat un atac cu rachete asupra a două ținte din Irak utilizate de armata SUA – baza Ain al-Assad și aeroportul Erbil. Conducerea iraniană a declarant, în repetate rânduri, că va răzbuna cu siguranță uciderea lui Suleimani.

În aceeași perioada, Teheranul a reușit sa neutralizeze si o rețea de spionaj americana, care acționa asupra țării din Emiratele Arabe Unite, CIA folosind Dubaiul pentru acțiuni împotriva Teheranului.

Autor: Ciprian Pop