21 mai 2022

Statele Unite și ASEAN au cerut „încetarea imediată” a ostilităților din Ucraina

SUA ASEAN
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Statele Unite și ASEAN au cerut „încetarea imediată” a ostilităților din Ucraina
Părțile au susținut eforturile Secretarului General al ONU, António Guterres, menite să găsească o ieșire pașnică din situație.

Statele Unite și țările Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) au subliniat într-o declarație comună „importanța unei încetări imediate” a ostilităților din Ucraina. Acest lucru se precizează în documentul distribuit vineri în urma rezultatelor summitului SUA-ASEAN, desfășurat la Washington.

„În raport cu Ucraina, ca și în raport cu toate țările, continuăm să subliniem respectul nostru pentru suveranitate, independență politică și integritate teritorială”, se arată în declarație. „Subliniem importanța încetării imediate a ostilităților și a creării de condiții care să permită o reglementare pașnică”, au spus participantii la acest for. „Susținem eforturile Secretarului General al ONU menite să găsească o cale pașnică de ieșire din situație”, au subliniat, de asemenea, participanții la summit.

„Totodata, facem apel la facilitarea accesului rapid, sigur și gratuit la asistență umanitară pentru cei din Ucraina care au nevoie de ea, precum și pentru protecția civililor, a lucrătorilor umanitari și a celor aflați în situații vulnerabile”, se mai spune în document.

Situația din Marea Chinei de Sud
În plus, participantii la Summitul desfășurat la Washington consideră că este important să se ia măsuri practice pentru a reduce tensiunea și riscul de incidente în Marea Chinei de Sud. „Recunoaștem beneficiile păcii, stabilității și prosperității în Marea Chinei de Sud. Subliniem importanța măsurilor practice care pot reduce tensiunea și riscul de accidente, neînțelegeri și calcule greșite”, se arată în document.

„Am subliniat importanța adoptării de măsuri de consolidare a încrederii și prevenire, printre altele, pentru a consolida încrederea părților”, au mai subliniat participanții la summit. „Reafirmăm, de asemenea, necesitatea de a căuta soluționarea pașnică a disputelor în conformitate cu principiile general recunoscute ale dreptului internațional”, se arată în document.

Problema Peninsulei Coreene
Părțile și-au exprimat, de asemenea, angajamentul față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene și de stabilirea păcii permanente acolo.

„Reafirmăm angajamentul nostru comun de a finaliza denuclearizarea și stabilirea păcii permanente în Peninsula Coreeană. Continuăm să insistăm ca RPDC să respecte pe deplin rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, ținând cont de apelul comunității internaționale la diplomație și acționând în interesele menținerii păcii și stabilității în regiune” , – se indică în document.

Joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a reiterat că SUA consideră că „Coreea de Nord ar putea efectua un nou test nuclear încă de luna aceasta”. Aceste evaluări sunt împărtășite la Seul. Anterior, șeful Serviciului Național de Informații al Republicii Coreea, Park Ji Won, a făcut o declarație conform căreia autoritățile RPDC ar putea efectua teste nucleare în mai, între 10 mai și vizita lui Biden la Seul în perioada 20-22 mai.

sursa foto: https://www.facebook.com/USMission2ASEAN
A consemnat Ciprian Pop