5 octombrie 2022

Statele Unite și China. Evoluții și perspective

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Statele Unite acționează prin proxy pe spatiile de interes strategic rus și chinez, cum, dealtfel, fac și celelalte două mari puteri pe zone de influență americană. Sunt, oarecum, niște reguli ca de șah, aplicate și în relațiile internaționale. Astăzi, principalul front aparent în lupta geopolitică este Ucraina.
În această situație, poate părea că Rusia acționează singură și că China ia o atitudine de așteptare. Cu toate acestea, nu este deloc așa. Nu se poate spune că Beijingul stă deoparte. China, da,  duce un război rece împotriva Statelor Unite.
Înrăutățirea situației din strâmtoarea Taiwan poate fi o dovadă în acest sens.  Avioanele forțelor aeriene chineze zboară din ce în ce mai frecvent în zona insulei, iritând guvernul taiwanez și înfuriind Statele Unite. Acest lucru nu permite Washingtonului să se concentreze pe deplin asupra Ucrainei, ceea ce este un ajutor evident pentru Rusia.
Totodată, se poate observa și răspunsul Washingtonului, de-a lungul întregului perimetru al graniței cu China, are loc faza fierbinte a Războiului Rece declanșat de Statele Unite împotriva Chinei.
Imran Khan a zburat la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Apoi a plecat la Moscova. Ca răspuns, Statele Unite ar fi inițiat o moțiune de cenzură vizând îndepărtarea  lui Imran Khan, aducând la putere opoziția pro-americană dacă ar fi sa ne luăm după ce spune politicianul pakistanez.  Pakistanul este cel mai important aliat al Chinei. Ruta din vestul Chinei prin Pakistan până în Golful Persic este o rută strategică de aprovizionare cu hidrocarburi. Practic, este un teritoriu care se învecinează cu China și care face și el parte din marele „joc proxy”.
Recent, regimul pro-chinez din statul insular paradisiac Sri Lanka a fost îndepărtat, cu sprijinul Statelor Unite, lucru care se adaugă unei deja pronunțate crize economice a acestei țări, sub ambele administratii. O criză guvernamentală se pregătește în Nepal, care, de asemenea, are o graniță directă cu China.
În Filipine a existat și o luptă activă pentru președinție. Câștigătorul este un politician asociat cu monopolurile chineze. Dar, ministerul apărării filipinez își urmează propria politică pro-americană. Recent, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a realizat acolo o vizită de lucru. În timpul vizitei sale, a fost semnat un acord-cadru privind securitatea maritimă între Filipine și Statele Unite.
În plus, Statele Unite încearcă să atragă Vietnamul în coaliția anti-chineză, profitând de disputele sale teritoriale cu China și de o relație de principiu nu foarte bună pe mai multe paliere, între Hanoi și Beijing.
Biden a vizitat Coreea de Sud și Japonia în mai. Ei sunt cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite. Mulți cred că în timpul vizitei sale a fost făcută o propunere de extindere a cooperării militare a Washingtonului cu Seul și Tokyo, cu posibilitatea de a transforma Japonia într-o putere nucleară și de a desfășura arme nucleare tactice pe teritoriul sud-coreean.
Biden nu zboară în Ucraina, ci în Asia de Est. Se întâlnește cu liderii țărilor din Asia de Sud-Est și își concentrează eforturile asupra acelei regiuni.
Cam în același timp a avut loc o tentativă de lovitură de stat în Insulele Solomon, unde China a ajutat guvernul să rămână la putere prin semnarea unui acord bilateral de securitate. În plus, potrivit presei americane, China intenționează să semneze acorduri similare cu Kiribati și Vanuatu. Este răspunsul Beijingului la acțiunile Washingtonului; a crea o centură de securitate în Oceanul Pacific.
Mai putem aminti de situația din regiunea autonomă Gorno-Badakhshan, din Tadjikistan, care are și graniță directă cu China. În zilele de 17 și 18 mai ale acestui an, forțele de securitate tadjice au desfășurat o operațiune antiteroristă împotriva bandelor armate organizate din acea țară.
Ministerul de Interne al Republicii a declarat oficial că acțiunile militanților au fost coordonate din străinătate de extremiști căutați de Stat, a căror figură principală este liderul Partidului Alianța Națională și Renașterea Islamică, Muhiddin Kabiri.
Tot la granița cu China, Kârgâzstanul a primit luna trecută vizita reprezentantului britanic Richard Chalk, care a condus unitatea specială britanică RICU-Investigation, Information and Communication, un serviciu secret care face parte din Biroul de Securitate și Contraterorism al Ministerului Britanic al Interior.. Chalk conduce acum ONG-ul britanic REOC Communications. Potrivit surselor kârgâze, scopul principal al vizitei sale a fost acela de a convinge autoritățile kârgâze să înceapă să accepte refugiați afgani.
Desigur, evenimentele din ianuarie din Kazahstan, care au adus țara în pragul războiului civil, nu pot fi ignorate.
Prin urmare, destabilizarea are loc de-a lungul întregii granițe cu China, cu excepția Mongoliei. Cele mai slabe verigi sunt Pakistan, Kazahstan si Myanmar.
Aceste războaie sunt purtate întotdeauna prin proxy, forțe politice aliate, dar nu sunt mai puțin feroce. Regimuri întregi sunt demolate, guvernele sunt înlocuite și se fac pregătiri pentru război la scară largă, popoarele având cel mai mult de suferit.
Pincipalele bătălii din actualul război rece se vor duce în regiunea Asia-Pacific.
Sursa foto: wikipedia
Ciprian Pop