Publicat: 28 Ianuarie, 2019 - 12:43
Share

Având în vedere patologia reconstructivă abordată, la nivelul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), pe parcursul anului 2018, s-au înregistrat următoarele date:
- 9 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie; 
- 7 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în vederea reviziei – reconstrucţiei ligamentoplastiei, artroplastiilor de şold şi osteosintezei secundare.
    Menţionăm că, începând cu data de 01 ianuarie 2016, Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie a SUUMC are acces la Registul Naţional de Transplant (RNT), în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic; a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator. 
Înscrierea în RNT se face în colaborare cu specialiştii Agenţiei Naţionale de Transplant, în strictă corelaţie cu patologia osteorticulară, starea biologic a pacientului, indicaţia terapeutică, solutia tehnică, tipul şi cantitatea necesară/ estimată, de grefa osoasă sau osteoligamentară.
Odată cu înscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris şi predat pe actele medicale, pe baza caruia atât acesta, cât şi personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul şi medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), "starea" codului alocat. 
Facem precizarea că, Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a fost reacreditată, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 118 din 03.02.2014 pentru activitatea de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule.

 Responsabil Activitate de Prelevare şi Transplant de Ţesuturi Osteoligamentare a SUUMC
Colonel medic lector universitar dr. Marius Stanescu, medic primar Ortopedie-Trumatologie, competenţă Artroscopie