Publicat: 3 Decembrie, 2013 - 10:32

Companiile mici şi mijlocii cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, vor putea accesa credite pentru capital de lucru garantate de stat în proporţie de 50%, plafonul iniţial de garantare fiind de 2 mld. lei.

De altfel, credite totale de 4 mld. lei vor fi acordate după modelul programului Prima casă. Ministerul Finanţelor a negociat cu băncile o dobândă formată din rata de referinţă ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marjă maximă de 3,5% care include toate comisioanele ban­care.

O firmă din categoria IMM va putea obţine o linie de credit de până la 5 mil. lei în sistem revolving care va trebui rambursată în doi ani, cu posibilitate de extindere la maximum trei ani cât este şi durata de bază a programului.

Liviu Voinea, ministrul bugetului, a anunţat că săptămâna aceasta Ministerul Finanţelor va semna convenţia de garantare cu Fondul.
„Estimăm că vor fi cel puţin 7-8 bănci care vor solicita plafon. Normele metodologice fiind acum aprobate, creditarea va putea începe cel târziu după 1 ianuarie 2014, dar cred că băncile ar putea începe promovarea chiar din decembrie pentru că instrumentul este funcţional şi nu există risc de neaccesare a programului. (...) Am vrut să avem o masă critică şi cred că în primul val vom ajunge la circa 6.000 de IMM-uri care vor accesa garanţiile de 2 miliarde de lei. Dacă plafonul va fi epuizat până la următoarea vizită a misiunii FMI, putem face o suplimentare. Conform ultimelor negocieri, avem un spa­ţiu de garantare de 8 miliarde de lei stabilit pentru perioada iulie 2013 - iunie 2014, plafonul total pentru garanţiile de stat fiind majorat de la 14 la 18 miliarde de lei“, a spus Voinea.