22 ianuarie 2022

Statul Major al Apărării – 162 de ani în serviciul Armatei României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au participat vineri, 12 noiembrie, la sediul MApN, la ceremonia militară dedicată Zilei Statului Major al Apărării.

Activitatea se înscrie în seria de manifestări planificate, în perioada 11-13 noiembrie, pentru a marca împlinirea a 162 de ani de la înfiinţarea, prin Ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 12 noiembrie 1859, a Corpului de Stat Major General al Principatelor Unite, structură strategică de concepţie şi planificare a oştirii care, din anul 2017 poartă numele de Statul Major al Apărării.

În cadrul ceremoniei, generalul-locotenent Daniel Petrescu a felicitat întreg personalul Statului Major al Apărării pentru angajamentul ferm de intensificare a procesului de transformare structurală şi calitativă a Armatei României, în vederea adaptării instituţiei la evoluţia mediului de securitate şi a realizării interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere.

În alocuţiunea sa, şeful Statului Major al Apărării a spus: „Marcarea celor 162 de ani de existenţă a eşalonului central de concepţie şi planificare al Armatei României găseşte instituţia apărării în plin proces de consolidare a capacităţii defensive, într-un mediu de securitate regional şi global marcat de provocări. Datorită expertizei celor care alcătuiesc Statul Major al Apărării, precum şi a implicării remarcabile a structurii de forţe, în anul 2021 nu doar că au fost atinse condiţiile esenţiale pentru îndeplinirea misiunilor constituţionale, dar a crescut atât încrederea populaţiei în Armata României, cât şi relevanţa instrumentului militar naţional în menţinerea actualului echilibru strategic”.

Programul de manifestări dedicate aniversării Zilei Statului Major au inclus desfăşurarea, sub egida publicaţiei „Gândirea Militară Românească”, a conferinţei ştiinţifice internaţionale intitulată „Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, organizarea unei expoziţii de carte şi decernarea premiilor din ediţia a XXIII-a a revistei „Gândirea Militară Românească”.

De asemenea, au fost depuse coroane de flori la bustului generalului Gheorghe Slăniceanu, inaugurat anul trecut în incinta sediului MApN.

Activitatea Statului Major al Apărării se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, şi a altor prevederi legale şi regulamentare.