7 decembrie 2021

Ştefan Muşoiu: România sprijină pe deplin preşedinţia slovenă a Consiliului UE în eforturile sale de consolidare a proiectului european

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul Ştefan Muşoiu a reprezentat Camera Deputaţilor, la Reuniunea preşedinţilor comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naţionale (COSAC), eveniment organizat în format de videoconferinţă, în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinute de Slovenia.

Luni, 19 iulie 2021, în intervenţia sa din cadrul primei sesiuni, domnul Ştefan Muşoiu şi-a manifestat aprecierea faţă de priorităţile preşedinţiei Sloveniei, subliniind că urmăreşte îndeaproape discuţiile şi negocierile care au loc la nivelul Consiliului UE, precum şi în relaţia cu Parlamentul European, deoarece „progresele şi rezultatele obţinute de preşedinţia slovenă a Consiliului UE vor influenţa redresarea şi rezilienţa Uniunii”.

„Având în vedere că Slovenia se află la cârma Consiliului UE într-un moment strategic foarte important, când Uniunea se confruntă cu multe provocări, cred că unitatea şi solidaritatea statelor membre sunt esenţiale pentru a face faţă provocărilor de sănătate, economice şi sociale, protejând şi facilitând libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi cetăţenilor”, a punctat preşedintele Ştefan Muşoiu.

Deputatul a salutat „decizia preşedinţiei slovene de a redeschide discuţiile din cadrul Consiliului către un spaţiu Schengen mai rezilient, coeziv şi fără fragmentare. România a îndeplinit criteriile stabilite în acquis-ul Schengen în urmă cu zece ani, fapt recunoscut de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne şi de Parlamentul European”.

„De asemenea, apreciem sprijinul recent al Parlamentului European şi al Comisiei Europene pentru aderarea deplină a României la spaţiul Schengen şi aşteptăm cu nerăbdare decizia de aprobare a Consiliului UE”, a declarat oficialul român.

Referindu-se la Balcanii de Vest, deputatul a afirmat că „România va continua să joace un rol activ pentru un angajament eficient al Uniunii Europene în regiune, atât în ceea ce priveşte politica de extindere a UE, cât şi în ceea ce priveşte sprijinul UE în contextul gestionării pandemiei COVID-19. eforturi. În acest sens, aşteptăm cu nerăbdare reuniunea la nivel înalt UE-Balcanii de Vest din această toamnă”.

„Pe de altă parte, suntem interesaţi şi de aprofundarea dimensiunii de securitate a parteneriatului estic, precum şi de menţinerea unui angajament puternic şi pe termen lung al UE în vecinătatea estică. În acest sens, salutăm rezultatele recente ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova, unde majoritatea covârşitoare a votat în favoarea forţelor pro-europene, pro-democratice şi pro-reforme. România va continua să rămână alături de autorităţile Republicii Moldova pentru a-şi atinge aspiraţiile pro-europene şi pentru a-şi urma calea pro-reformă”, a afirmat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor în intervenţia susţinută la reuniunea COSAC.

Ştefan Muşoiu
Preşedinte
19 iulie 2021