Publicat: 14 Martie, 2012 - 10:19

Şansele de a bloca vânzarea terenurilor pentru străini după 2013 sunt aproape de zero, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia.

"Noi am acceptat în tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole din România. Cine vorbeşte azi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşeală. O astfel de negociere durează între 3 şi 6 luni şi ar trebui să ne uităm să vedem ce tratat de aderare al unei ţări a fost modificat vreodată. De aceea cred că şansele de a bloca vânzarea terenurilor agricole către străini sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri, dar şansele sunt foarte reduse pentru că noi ne-am luat această obligaţie ca după şapte ani de la intrarea în UE să liberalizăm piaţa", a declarat ministrul Agriculturii, la Forumul Naţional de Agricultură.

Fuia a spus ar putea fi înfiinţată o bancă funciară care să se ocupe de comasarea terenurilor.

"Este singura cale de a încerca să menţinem terenurile într-o apartenenţă naţională, şi nu de a bloca, dar mai ales de a face în primul rând comasare. Este un proiect la care lucrăm, iar când o să fie definit vom veni să îl prezentăm public", a mai spus Stelian Fuia.