31 ianuarie 2023

Stelian Ion: Se impune demisia sau demiterea, de urgenţă, a ministrului Predoiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anunţarea, pe „surse neoficiale”, a soluţiei într-un dosar penal care are termen de pronunţare în februarie, dar şi indicaţiile date procurorilor fostei Secţii speciale în dosarul Laurei Codruţa Kovesi sunt fapte de o gravitate extremă şi îl descalifică total pe Cătălin Predoiu să mai ocupe funcţia de ministru al Justiţiei. Prin urmare, acesta trebuie să-şi prezinte, de urgenţă, demisia din funcţie. Sau, în caz contrar, să fie demis.

Ministrul Justiţiei a lăsat să se înţeleagă, într-un interviu recent, că soţul fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost deja achitat, deşi procesul nu a fost încă finalizat.

„Există două explicaţii: ori Predoiu a dat indicaţii preţioase magistraţilor, ori cineva l-a asigurat că soluţia va fi una de achitare. Explicaţiile sale ulterioare, cum că nu a verificat informaţia, nu îl absolvă de vină. Este inacceptabil într-un stat de drept ca ministrul Justiţiei să devină purtătorul de cuvânt al unei familii cu probleme penale”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

La fel de grave sunt şi declaraţiile publice ale ministrului Predoiu în apărarea fostei Secţii de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, secţie pe care, în loc să o desfiinţeze, cum solicită insistent partenerii europeni, a transformat-o într-o reţea naţională pentru a menţine pârghiile de presiune asupra magistraţilor.

Deşi există, deja, mai multe decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care obligau procurorii să finalizeze dosarul deschis de SIIJ pe numele Laurei Codruţa Kovesi, pentru că au trecut mai mult de 4 ani de când a început hărţuirea fostei şefe a DNA, Predoiu sugerează că o decizie nu trebuie respectată chiar în litera şi spiritul ei: „hotărârea trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putinţă, dar nu cu preţul sacrificării calităţii actului procesual”.

„Cu alte cuvinte, să se grăbească procurorii, dar nu prea tare. Ca şi cum patru ani nu le-ar fi fost suficienţi pentru a-şi forma o opinie în acest caz. Le-ar trebui vreo 10-15 ani să se dumirească. Am convingerea că şi Iohannis, şi Predoiu se înşală când îşi fac socoteli că, prin astfel de presiuni, pot tăia avântul procurorilor europeni în România. Dar simplul fapt că recurg la astfel de gesturi, chiar voalate, este deja prea mult, incalificabil, de gravitate extremă şi trebuie să conducă imediat la demisia sau demiterea ministrului Predoiu”, mai afirmă Stelian Ion. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România

Sursa foto cdep