Publicat: 22 Octombrie, 2016 - 18:45
O lectură pe săptămâna

De ani buni preşedintele Rusiei Vladimir Putin e în atenţia lumii întregi, nu există săptămână ca ziarele şi televiziunile de oriunde să nu vorbească despre întâlnirile, deciziile, acţiunile, interviurile sale care, de cele mai multe ori, sunt surprinzătoare, controversate, nedorite de alţii sau pe cale să modifice ceva în starea lucrurilor la scară mondială, mai devreme sau mai târziu. Omul acesta de stat continuă să atragă atenţia, să fie o surpriză, să fascineze, să stârnească nenumărate comentarii. Cine poate garanta cum va reacţiona într-o situaţie sau alta? Cine îi poate prevedea modul de acţiune? Cine-l cunoaşte cu adevărat? Nicio personalitate nu a influențat atât de mult istoria europeană în secolul al XXI-lea așa cum a făcut-o Vladimir Putin. Acesta e motivul principal pentru care, oricât s-ar scrie despre Vladimir Putin, tot se va citi, pentru că nimeni nu e convins că s-a spus întreg adevărul. Acesta este și motivul pentru care apar atâtea biografii ale lui Vladmir Putin şi radiografii ale perioadei sale, deja îndelungate, de exercitare a puterii.

Au apărut în ultimii ani, în traduceri foarte bune la diferite edituri, mai multe biografii ale președintelui rus Vladimir Putin. Celebrul analist Stanislav Belkovski i-a conturat un portret deloc măgulitor în Putin. Biografia interzisă, apărută la aceeași editură Corint. I se adaugă acesteia cartea celui mai radical jurnalist rus, Anna Politovskaia – Rusia lui Putin, Editura Meteor Press; Masha Gessen – Omul fără chip. Incredibila ascensiune a lui Putin, Pandora M; Andrew Jack – Rusia lui Putin. Toamna Oligarhilor, Editura Litera; Angus Roxburgh – Vladimir Putin. Un țar în căutarea unui nou imperiu, Editura Litera; Michael Stűrmer – Putin. Noua Rusie, Editura Litera. Sigur mai sunt şi altele. Puține titluri față de ce s-a publicat chiar în Rusia, chipurile de autori occidentali – e notorie știrea din urmă cu un an când s-a aflat că doar editura moscovită Algoritm tipărise nu mai puțin de douăzeci de volume despre președintele rus scrise de autori celebri din Occident care foarte repede au negat că ar fi semnat asemenea cărți. Firește, toate erau elogioase. Nu același lucru se poate spune despre traducerile amintite la începutul acestor rânduri.

Acestă nouă carte despre Putin, apărută de curând, este prezentată drept "o carte eveniment, menită să le arate adulților pasionați de istorie adevărata imagine a lui Vladimir Putin, într-o manieră echidistantă și extrem de bine documentată". Autorul, spre deosebire de mulţi dintre predecesorii săi, nu este istoric sau politolog, ci ziarist, a lucrat aproape trei decenii la unul dintre cele mai mari ziare ale lumii, The New York Times, a fost şef de birou la Moscova mulţi ani, a ajuns un bun cunoscător la dosarelor ruso-americane, a fost martor al unor evenimente importante petrecute foarte recent: războiul din Cecenia, Olimpiada de la Soci, Revoluţia Portocalie din Ucraina, anexarea Crimeei. Cărţile sale se numără printre cele ale unei bibliografii obligatorii pentru cei care vor să înţeleagă ce se întâmplă în Rusia și în lume.

Biografia despre care vorbim a fost publicată în America anul trecut, este portretul unui autocrat puternic şi înspăimântător și a fost bine primită de critică. „Noul țar al lui Steven Lee Myers nu este prima biografie a lui Putin, dar este, fără îndoială, cea mai plină de forţă dintre toate cele care s-au scris până acum.” (Daniel Treisman, The Washington Post). „Ceea ce Steven Lee Myers înțelege și descrie atât de bine în Noul țar, recenta sa biografie atotcuprinzătoare – cea mai plină de informații și mai extinsă din câte s-au scris în limba engleză – este că, în realitate, Putin consideră că el este ultimul care se mai interpune între ordine și haos... O biografie completă, scrisă de un autor bine informat...” (Gal Beckerman, The New York Times Book Review)

”Spre deosebire de alţi autori – susține și prefațatorul ediției românești -, Myers este mai puţin influenţat de şcoala istoriografiei occidentale a Războiului Rece, de unde şi plusul de echilibru, simpatie uneori, abordarea ceva mai ne­utră a politicilor preşedintelui Puţin. Autorul evită clişeele, preferă nuanţele, controlează atent informaţiile, astfel că pen­tru cei cu mintea odihnită cartea lui Myers poate fi o întâlnire provocatoare.”

Prin urmare, o carte foarte interesantă, aproape necesară, inclusiv pentru publicul românesc. Deși, chiar și după această biografie pare să nu fi căpătat răspuns întrebarea: cum a reușit Vladimir Putin să rămână unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii?

 

 

 

Steven Lee Myers – Noul țar. Editura Corint Istorie. Traducere din limba engleză de Lidia Grădinaru. Prefață de Armand Goșu. Colecție coordonată de Lavinia Betea. 762 pag.