Publicat: 24 Octombrie, 2016 - 10:06
Ultimul (dar nu cel de pe urmă ) roman al reputatului scriitor

Despre ultimul (dar nu cel de pe urmă) roman al său, Stelian Țurlea nu spune prea multe. Vrea doar să ne stârnească interesul:

„Nu-şi amintea cum ajunsese aici, sigur îl dragaseră. A fost convins din prima clipă că nu mai iese viu, prea îl lăsau să vadă tot ce se întâmplă, tot ce e în jur. Când deschisese ochii, încă ameţit, a zărit subsolul cu pereţi de beton, nicio fereastră, nicio uşă, nicio mobilă, doar scaunul pe care stătea. Totul era umed, i se părea că miroase a sânge vechi, o fi fost o cameră de tortură. Nu-şi amintea să fi coborât vreo scară, subsolul putea fi oriunde, o casă părăsită, o uzină dezafectată, un poligon, n-avea rost să se chinuie să-şi imagineze, n-o să apuce să spună niciodată nimănui."

 

Ce spun alții despre el:

„Prolificul şi proteicul scriitor Stelian Ţurlea, autor de romane, de cărţi pentru copii, dejurnale de călătorie, de volume de publicistică, esteîn mod surprinzător el însuşi în tot ceea ce scrie."

Alex Ştefănescu                                                                      

 

„Harnic şi cât se poate de imaginativ, Stelian Ţurlea este un autor de la care nu ştii niciodată la ce să te (mai) aştepţi. (...) Nicio carte nu seamănă cu precedenta şi chiar între romanele sale există diferenţe tematice, de ton şi de strategie a construcţiei care contrazic orice idee de continuitate."

Tudorel Urian

 

„Introvertit şi impulsiv, temperament sangvin, dictatorial în fond, dar taciturn şi ciufut în aparenţă (până la isterizarea sau extenuarea interlocutorului), aproape cazon şi „fioros"prin cultul disciplinei, punctualităţii şi condiţionărilor normative, Stelian Ţurlea dezvăluie în proză un eu profund ezitant, emotiv, copleşit de tandreţi surprinzătoare, cu ingenuităţi, candori senzuale şi generozităţi ataşante."                                   

Dan C. Mihăilescu