30 noiembrie 2021

Stella Kyriakides: Guvernanţii trebuie să asigure medicamentele pentru tratamentul anti-Covid. Există bani europeni în acest sens!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, răspunde întrebărilor Mariei Grapini. Europarlamentarul umanist avertizează: Guvernanţii trebuie să asigure medicamentele pentru tratamentul anti-Covid. Există bani europeni în acest sens!

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat o întrebare cu solicitare de răspuns scris Comisiei Europene pe tema Autorităţii europene pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară Hera.

Eurodeputatul Grapini a luat această decizie în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat, în prezentarea viziunii Comisiei, că este mulţumită de rezultatele gestionării pandemiei de Covid-19.

Surprinsă de afirmaţiile înaltului oficial european, europarlamentarul umanist a adresat, punctual, mai multe întrebări, solicitând în acest sens Comisiei Europene explicaţii în privinţa existenţei unui plan ambiţios de identificare a tratamentelor pentru virusul SARS-CoV-2.

1. Care vor fi atribuţiile noii Autorităţi europene pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară Hera?

2. Ce buget se alocă cercetării pentru găsirea tratamentelor împotriva virusului SARS CoV-2?

3. De doi ani, s-au alocat bugete pentru cercetare pentru vaccin, dar nu s-au făcut paşi în cercetarea pentru tratamentul bolii.

„Noul guvern ar trebui să ţină cont că sunt bani europeni pentru tratamente care sunt avizate de Agenţia europeană a medicamentului. Aşadar, guvernanţii trebuie să asigure medicamentele pentru tratament, nu numai vaccinarea, care trebuie să rămână opţională. Aceasta trebuie să fie preocuparea guvernanţilor!”, a precizat europarlamentarul Grapini.

În numele Comisiei Europene, a răspuns Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Potrivit comisarului european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, în mai 2021, pentru a completa strategia UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Comisia a lansat Strategia UE privind terapiile împotriva COVID-19, care a prezentat o abordare strategică consolidată pentru dezvoltarea, fabricarea şi achiziţionarea de terapii sigure şi eficace împotriva COVID-19, la nivelul UE, cum ar fi anticorpii monoclonali, antiviralele sau supresivele imunitare.

De asemenea, la 22 octombrie 2021, a punctat Stella Kyriakides, Comisia a publicat un aviz privind cele mai promiţătoare zece tratamente pentru COVID-19. În plus, până în prezent, Comisia a investit 119 de milioane EUR, prin programul Orizont 2020, pentru a sprijini 45 de proiecte de cercetare şi inovare privind terapiile şi opţiunile de tratament pentru COVID-19.

Autoritatea europeană Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA), un pilon esenţial al sănătăţii în Uniunea Europenă, a fost prezentată oficial, la 16 septembrie 2021, a mai spus oficialul european, care a adăugat, în context, că HERA a fost înfiinţată pentru a permite Uniunii şi statelor sale membre să prevină, să detecteze şi să răspundă rapid la urgenţele sanitare transfrontaliere, contribuind la asigurarea dezvoltării, fabricării, achiziţiilor publice şi distribuirii de contramăsuri medicale esenţiale.

„După cum s-a subliniat în comunicarea de prezentare a HERA, una dintre funcţiile centrale ale noului serviciu al Comisiei este promovarea cercetării şi inovării pentru a elabora contramăsuri medicale eficace, sigure şi la preţuri accesibile, inclusiv tratamente, a mai spus oficialul european, care a completat că, în cadrul cererii de propuneri privind incubatorul HERA, din cadrul programului Orizont Europa, aproape 60 de milioane EUR sunt mobilizate pentru a sprijini vaccinul împotriva COVID-19 şi trialurile clinice terapeutice”, se mai arată în răspunsul transmis de comisarul european, Steel Kyriakides, europarlamentarului Maria Grapini. Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini